Утрински Весник
Свет

Членството на Полска во ЕУ за 20 години донесе повеќе од 160 милијарди евра

20240429121155 Big 730x400 60.webp.webp

По влезот во Европската унија на 1 мај 2004 година, Полска доби 245,5 милијарди евра од европските фондови, плати 83,7 милијарди евра, така што две децении членство и донесоа 161 6 милијарди евра нето, пресмета полското Министерство за финансии, пренесе Бета.

Средствата од заедничката европска каса во тој период претставуваа околу 2,1 отсто од БДП годишно, додека странските инвестиции, кои исто така беа поттикнати од членството во Унијата дури и во очекување дека Полјаците ќе се приклучат на Европската заедница, изнесуваа околу 3,4 отсто од националните БДП -а.

Околу 65 проценти од парите од европските фондови се инвестирани во Полска во рамките на кохезионата политика, а повеќе од 30 проценти во рамките на земјоделската политика, каде што добиле 78 милијарди евра за селата и земјоделците, од кои 50 милијарди се потрошени на директни субвенции, 26 милијарди за програмско финансирање развој на руралните области и 1,8 милијарди за интервенции на пазарот.

Трансформацијата на селата и условите во кои работат земјоделците и овозможија на Полска да го зголеми извозот на земјоделски и прехранбени производи 11 пати во споредба со периодот пред членството, на 51,8 милијарди евра во 2023 година.

И покрај антиевропската кампања во претходните осум години кога на власт беа радикалните конзервативци од партијата Право и Правда на поранешниот премиер Јарослав Качински, кога дел од средствата за Полска беа блокирани поради контроверзните реформи, пред се на судството, само една петтина од Полјаците имаат негативен став за членството во ЕУ, наведува Бета.

Во најновата анкета за полскиот весник Џењик Газета Правна и радио станицата РМФ ФМ, 70 отсто од Полјаците позитивно ги оценија двете децении членство, додека само 22 отсто од анкетираните гледаа негативно.

Дури и речиси половина од гласачите на актуелната опозициска партија Право и Правда, 47 отсто од нив, исто така позитивно го оценуваат придонесот за Полска од две децении во Унијата, додека позитивната оценка за придонесот за членство кај гласачите на про-европската демократска владејачка коалиција, која дојде на власт на парламентарните избори во октомври, достигнува дури 84 отсто.

Можете да прочитате

Путин: Прекин на огнот и мировни преговори откако Украина ќе ги повлече војниците и ја прекине кандидатурата за НАТО

ОН предупредуваат: Борбата против женското генитално осакатување е загрозена

Бени Ганц би го победил Нетанјаху доколку изборите во Израел се одржат денеска