Утрински Весник
Бизнис

Бачовски: Исплатени речиси 22 милиона денари од интервентниот фонд како финансиска поддршка за расадена и продадена зимска зелка

Бачовски: Исплатени речиси 22 милиона денари од интервентниот фонд како финансиска поддршка за расадена и продадена зимска зелка

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој ја реализираше исплатата по основ на финансиска поддршка за трошоци за расадена или продадена зимска зелка.

dobivaj vesti na viber

Корисници на оваа поддршка се сите земјоделски стопанства кои во август 2022 година имаат расадено зимска зелка на отворено или имаат расадено зимска зелка на отворено и продадено зимска зелка до 15 април 2023 година од најмалку 5000 килограми на хектар.

Висината на финансиската поддршка изнесува 61.000 денари по хектар за расадена зимска зелка.

„Оваа мерка беше цел на дискусии помеѓу институциите од секторот земјоделство и производителите, по што се утврди дека за поддршка на производителите на зимска зелка државата ќе одвои буџет до 30 милиони денари. По донесување на мерката, спроведена беше контрола на прибирање на барањата за финансиска поддршка и нивна административна обработка по што беа доставени налозите за исплата на корисниците до министерството за финансии кое денеска ги трансферираше средствата до сметките на земјоделците” , информира Бачовски.

Со оваа мерка се опфатени 476 производители на зимска зелка од Валандово, Гевгелија и Струмица, а поддршката е во вредност од близу 22 милиони денари.

Можете да прочитате

(Видео) Ковачевски: Новата фотоволтаична централа „ФЕЦ Новаци“, најголема на Балканот, е чекор напред кон енергетската независност

Ковачевски: Растат инвестициите во обновливи извори

Од полноќ поевтинува бензинот „евросупер БС-98“, цените на другите горива остануваат исти