Утрински Весник
Свет

Америка го забрзува процесот на издавање дозволи за извоз на оружје

Америка го забрзува процесот на издавање дозволи за извоз на оружје

Стејт департментот на САД ги објави плановите за ажурирање на процедурите за внатрешна контрола за да се забрза издавањето дозволи за извоз на оружје „во период на зголемена стратешка конкуренција“.

dobivaj vesti na viber

„Дојде време да се преоцени и прилагоди безбедносната соработка со цел да се одговори на новите и претстојните предизвици“, се вели во резимето на Министерството.

Конкуренцијата со Кина и руската војна во Украина беа фактори кои доведоа до планот од 10 точки, кој треба да ги промени алатките што се користат за следење на продажбата на оружје во странство, додаваат тие.

Планот вклучува одлуки за антиципативна политика за потенцијални идни набавки од сојузниците за да се започне процесот на одлучување за нивните барања порано.

Производителите на оружје долго се надеваа дека Министерството за надворешни работи ќе ги предвиди барањата од сојузниците за купување системи за оружје и повеќе нема да чека официјално барање.

Планот вклучува и дополнителна обука за воените аташеа стационирани во амбасадите, кои се првата точка во процесот на извоз на оружје.

Во фискалната 2022 година, вредноста на одобрениот извоз на воена опрема, кога се вклучени и индиректните зделки, изнесуваше 205,6 милијарди долари и беше за 49 отсто повисока отколку во фискалната 2021 година, објави Министерството за надворешни работи во јануари.

Продажбата преку амбасади и директната продажба се зголемија за ист процент и достигнаа 51,9 милијарди и 153,7 милијарди долари, соодветно.

Странските влади можат да купуваат оружје од американски компании преку директни преговори или преку американската амбасада. И двете опции вклучуваат обврска да се добие дозвола од американската влада.

Можете да прочитате

НАТО утре формално ќе го назначи Руте за следен шеф

Џулијан Асанж постигнал договор со американските обвинители за негово ослободување

Европол: Во Шпанија се уапсени 42 осомничени за трговија со канабис и хероин