Утрински Весник
Култура

Агенцијата за филм пред филмските работници: Филмови ќе има, продолжува континуираната поддршка на македонскиот филм

Агенцијата за филм пред филмските работници: Филмови ќе има, продолжува континуираната поддршка на македонскиот филм

Директорот на Агенцијата за филм, Бојан Лазаревски зборуваше со филмските работници на неформална средба за две клучни прашања за филмските работници. Првото прашање околу продукцијата на македонски филмови годинава е апсолвирано бидејќи Агенцијата за филм е подготвена да ги финансира филмовите кои се најавени од продуцентските куќи како подготвени да тргнат со снимање.

dobivaj vesti na viber

Од почетокот на годината, Агенцијата за филм има исплатено 140 милиони денари на продукции на македонски филмови кои се во фаза на постпродукција. Причината зошто во првата половина на годината не се снимало филмови, како што беше посочено, е лоцирана во индивидуални и различни причини внатре во продукциите.

Второто прашање е исходот од првиот рок на Конкурсот за филм.

„Фокусот беше ставен на транспарентно образложување на распределбата на расположливиот буџет на првиот конкурс, каде преку објективна валоризација, одлучено е да се поддржат најквалитетните филмови“, велат од Агенцијата.

Агенцијата за филм планира да воведе уште поголема транспарентност кога станува збор за конкурсите и начинот на вреднување на проектите. Исходот од минатиот конкурс е поддршка на 15 македонски филмови со мнозинско учество и 9 филмови со малцинско учество на македонски копродукции.

Одлуката зошто токму ваква распределба да се донесе на овој конкурс е поради оптимизирање на средствата и изнаоѓање на најдоброто решение за македонската кинематографија во период кога веќе 17 филмови се одобрени и треба да почнат со снимање (одобрени од претходните конкурси), кога буџетот претрпе намалување и конечно фактот што мора да се одржи баланс во учеството на Агенцијата за филм кај малцинските проекти кога македонскиот филм е многу повеќе помогнат од страна на регионалните и европски продукции.

Средбата се одржа денес, на 4. септември, во 11. часот, во Кинотека.

Можете да прочитате

Книгата „Вештица“ од Венко Андоновски на Дванаесеттата Европска Ноќ на Литературата

ОН организира натпревар во цртање одбележувајќи ја 75-годишнината од Универзалната декларација за човекови права

Промоција на три стихозбирки од едицијата „Гравири“