Јагодите имаат бројни здравствени придобивки. Но, што се случува со вашето тело кога јадете јагоди секој ден?
Јагодите можеби се одличен десерт, но тие се повеќе од само слатко овошје.
Нутритивна вредност на јагодите
Една чаша цели јагоди (околу 144 грама) го содржи следново, според USDA:
Калории: 196
Вкупни јаглехидрати: 11 гр
Диететски влакна: 3 гр
Вкупни шеќери: 7 гр
Протеини: 1 гр
Вкупни масти: 0 гр
Заситени масти: 0 гр
Натриум: 1 mg
Калиум: 220 mg
Магнезиум: 19 mg
Витамин А: 17 IU
Фолна киселина: 35 µg
Витамин Ц: 85 mg
Здравствени придобивки од јагодите
–можат да го намалат воспалението
Јагодите се особено богати со антиоксиданси, како витамин Ц, флавоноиди и фенолни киселини. Антиоксидансите кои се наоѓаат во јагодите се поврзани со намалување на воспалението. Истражувањата покажуваат дека јадењето јагоди, исто така, може да го зголеми вашиот целокупен антиоксидативен статус, вели диететичарот на Eating Well’s Brittany Labek.
– можат да го намалат ризикот од срцеви заболувања
Благодарение на нивните високи нивоа на соединенија погодни за срцето, како што се антоцијаните, истражувањата покажуваат дека јагодите можат да помогнат во заштитата на вашиот кардиоваскуларен систем со поддршка на здрав крвен притисок и нивоа на холестерол. Овие придобивки за здравјето на срцето ги намалуваат факторите на ризик за хронични состојби како што се срцевите заболувања.
-можат да го подобрат здравјето на мозокот
Полифенолите во јагодите, кои делуваат како антиоксиданси, може да помогнат во одржувањето на когнитивната функција како што стареете, го подобруваат здравјето на мозокот и ја поддржуваат менталната острина, според систематскиот преглед од 2022 година во списанието Scientific Reports.
– можат да го подобрат варењето
Со нивната висока содржина на влакна, јагодите можат да помогнат во поддршката на здравото варење, да се спречи запек и да се хранат корисни бактерии во цревата, заклучува студија од 2020 година објавена во списанието Nutrients.
-можат да ја подобрат контролата на шеќерот во крвта
Истражувањата покажуваат дека јагодите можат да помогнат да се намали одговорот на инсулин и да се подобри отпорноста на инсулин. Нивната висока содржина на влакна, исто така, помага да се забави апсорпцијата на шеќер, што ги прави фантастичен избор за регулирање на нивото на шеќер во крвта.
Дали јагодите се безбедни за секого?
Јагодите се генерално безбедни за повеќето луѓе. Но, за оние кои се алергични на слично овошје, јадењето јагоди повремено може да доведе до алергиски реакции. Сепак, истражувањата сугерираат дека алергиските реакции на јагоди се повеќе како реакција на храна отколку типична алергиска реакција.
Дополнително, оние кои се чувствителни на салицилати може да доживеат симптоми како што се главоболки или варење поради природната содржина на салицилати што се наоѓа во јагодите. Но, за повеќето луѓе, јагодите се прекрасен и безбеден додаток на здравата исхрана.