Утрински Весник
Магазин

Едноставен трик за совршена скара

Dik 300x250 mk

Веројатно знаете дека месото ќе биде највкусно ако се маринира, но важнa е и јачината на огнот за да не ги изгорите плескавиците и ќебапите или да не ги уништите пилешките крилца.

Љубителите на кулинарството од Good Housekeeping решија да проверат колку треба да биде јака скарата за да избегнат изгорено месо, кое често е сирово внатре, и препорачаа лесен начин за проверка.

По неколку тестови заклучиле дека треба да ја ставите раката над огнот, до 15 сантиметри, кога мислите дека е подготвен за скара. Потоа измерете во секунди колку долго успеавте да ја држите дланката над огнот пред да почне да ви пречи и ќе откриете дали е премногу слаба или пресилна.

Според нивните препораки, ако ја држите раката само две секунди, огнот е силен. Ако издржите три до четири секунди, тоа е средно до силен оган, а пет до шест секунди е средна јачина. Понатаму, седум до осум секунди значи дека е послаб оган, а повеќе од тоа не е добро за печење, пренесува tportal.

Можете да прочитате

Ова е најомразениот знак во хороскопот – и тоа поради неколку особини

Два чаја кои e најдобро да се пијат наутро за детоксикација и полесно слабеење

Премногу витамини можат да убијат: Лекарите предупредуваат дека тие го оштетуваат срцето и црниот дроб