Со оглед на тоа дека на пазарите веќе го има младиот кромид, вреди да се истакнат низа здравствени придобивки што ги носи на организмот. Богат е со витамини и минерали кои помагаат во спречување на разни болести, како и со сулфур, бакар, фосфор, калиум, магнезиум, калциум и манган. Може да се подготви на различни начини, но најдобро е да се јаде свеж заедно со долгите зелени листови. Меѓу бројните здравствени придобивки се издвојуваат следните.
Спречува настинки и грип
Бидејќи има антибактериски и антивирусни својства, тој е одличен лек за лекување на вирусни инфекции и грип.
Помага во варењето
Можете да консумирате млад кромид редовно за да ја зголемите брзината на варењето ако страдате од екстремни дигестивни проблеми како гастритис, киселост, запек и други нарушувања.
Лукот содржи влакна кои помагаат во движењето на столицата. Ги лекува отечените црева и го прави вашиот дигестивен систем активен. Луѓето со дигестивни проблеми треба да консумираат 20-30 грама млад кромид два пати на ден, еднаш наутро и еднаш навечер.
Го намалува нивото на шеќер во крвта
Истражувањата покажаа дека сулфурните соединенија присутни во зелениот кромид го намалуваат нивото на шеќер во крвта со зголемување на нивото на инсулин. Инсулинот е неопходен за транспорт на шеќер од крвотокот до клетките на телото.
Добар е за очите
Покрај каротеноидите како лутеин и зеаксантин, зелениот кромид содржи витамин А, кој игра витална улога во одржувањето на нормалниот вид и одржувањето на очите здрави и силни. Се бори и со макуларна дегенерација, состојба која резултира со губење на видот и ги штити очите од воспаление.
Го одржува срцето здраво
Присуството на антиоксиданси во кромидот помага да се спречи оштетување на ДНК и клеточно ткиво со инхибиција на дејството на слободните радикали. Витаминот Ц помага во намалување на високиот холестерол и крвниот притисок во телото, што го намалува ризикот од срцеви заболувања.
Соединенијата на сулфур присутни во овој кромид, исто така, помагаат да се намали ризикот од коронарна срцева болест.