Утрински Весник
Магазин

Зачини кои го забрзуваат метаболизмот

52146325.webp.webp

Храната која ја консумираме игра клучна улога во регулирањето на нашиот метаболизам, процесот со кој нашето тело го претвора она што го јадеме и пиеме во енергија. Добро функционалниот метаболизам е од суштинско значење за одржување на здрава тежина и ниво на енергија.

Различни фактори влијаат на стапката на метаболизмот, вклучувајќи ги возраста, полот, генетиката и физичката активност, но исхраната е еден аспект што може да се контролира. Одредени намирници и зачини може да имаат термогени својства кои природно го поттикнуваат метаболизмот, зголемувајќи ја способноста на телото да согорува калории и поефикасно да ги користи мастите.

Зачините со векови се користат не само поради нивниот вкус, туку и поради нивните лековити својства. Современите истражувања ја поддржуваат идејата дека одредени зачини можат да играат клучна улога во метаболичкото здравје.

Некои зачини, како што се циметот и кајенскиот пипер, не само што се богати со антиоксиданси и антиинфламаторни соединенија, туку поседуваат и уникатни својства кои можат да помогнат во забрзување на метаболизмот. Докторката Сара Бонза, докторка, открила уште два такви зачини.

1. Ѓумбир

„Еден зачин за кој е откриено дека има позитивен ефект врз метаболизмот е ѓумбирот“, вели д-р Бонза за SheFinds. Ѓумбирот содржи gingerol, биоактивно соединение со термогени својства што може да го забрза метаболизмот и да го промовира разградувањето на мастите.

Покрај тоа, ѓумбирот придонесува за здраво варење и може да ја намали надуеноста и непријатноста. Со додавање на ѓумбир, на пример, во овесната каша, можеме да уживаме во вкусот додека соединенијата во зачинот истовремено го поттикнуваат метаболизмот и придонесуваат за слабеење.

2. Куркума

Куркумата е позната по своите антиинфламаторни својства, но има и метаболички придобивки.

,,Куркумата има соединение наречено куркумин кое има антиинфламаторни својства. Куркуминот, исто така, потенцијално може да помогне во регулирањето на отпорноста на инсулин и составот на масното ткиво во телото, што е важно за метаболизмот“, забележува д-р Бонза.

Вклучувањето на куркума во нашите оброци може да го подобри вкусот и да помогне во регулирањето на метаболизмот.

Можете да прочитате

Како да ги перете патиките и други видови обувки во машина без да ги оштетите?!

4 хороскопски знаци на удар на кармата до крајот на есента! Ќе бидат на тест во наредните 3 месеци

Сушените јаболки, особено нивните лушпи се природен лек за многу заболувања