Утрински Весник
Македонија

За само три месеци возилата на ЈСП имале 49 сообраќајки

Jsp 1.jpg

Солзи кај возачот кој доживеа незгода со автобусот на јавниот превоз, рече дека никој не ги поправа расипаните автобуси го отворија прашањето колку е безбеден јавниот превоз во Скопје.

Полицијата дури денеска при редовна контрола открила два автобуса кои се движеле и не работеле правилно.

„Два автобуса кои вршат јавен превоз на патници, едниот на ЈСП Скопје, а другиот на приватни превозници се испратени на вонреден технички преглед, при што при проверката е констатирана техничка дефект и се исклучени од сообраќај“, соопштија. Министерството за внатрешни работи.

Од Јавното сообраќајно претпријатие велат дека „секое возило на ЈСП Скопје кое е вклучено во јавен превоз по враќањето од линијата, односно по вовлекувањето во гаражата, подлежи на таканаречената дневна нега, која меѓу другото вклучува мини техничка проверка, што значи практично, секој ден се проверува исправноста на возилата. Од утрово има акција на МВР, па возилата се испраќаат на вонредна техничка контрола. Резултатите од акцијата ќе ги знаеме подоцна“, велат од ЈСП.

За три месеци возилата на ЈСП имале 49 несреќи. Според извештајот на јавното претпријатие, за периодот од јануари до крајот на март годинава, 9 од незгодите се случиле по вина на возачи на возила, додека во 19 виновник бил друг учесник во сообраќајот.

Интересно е што во повеќето случаи се вели дека вината не е докажана. Во сообраќајките повредени се вкупно 10 лица.

Имало и 149 инциденти. Најмногу биле оштетени автобуси, а имало и физички пресметки и напади на возачи на возила.

Можете да прочитате

Штип вечерва е обвиен во чад поради шумски пожар, да се избегнува присуство на отворено

Муцунски: Ќе го истражиме работењето на дипломатите во изминатиот период и ќе воспоставиме мрежа на стручни дипломати кои се грижат за интересите на државата

Полициските хеликоптери  исфрлија над 120 тони вода врз пожари