Утрински Весник
Балкан

Во Ниш акција за уништување на воздушна бомба, евакуирани 1.300 луѓе

O 1920020 1024.jpg

Акцијата на неутрализирање и уништување на воздушната бомба останата од бомбардирањето на НАТО на улицата Александра Медведева во Ниш започна откако населението во дел од населбата Стеван Синѓелиќ беше успешно евакуирано, соопшти с. г. Помошник министер за внатрешни работи и раководител на Секторот за вонредни состојби Лука Чаушиќ.

-Евакуацијата на дел од населбата Стеван Синѓелиќ е успешно завршена, без никакви проблеми, а во овој момент оперативниот штаб ќе издаде наредба за почеток на втората фаза од оваа акција, неутрализирање на бомбата и нејзин транспорт до безбедна локација каде ќе биде уништена, рече Чаушиќ.

Тој прецизираше дека се евакуирани 1.300 лица, од кои 1.280 самостојно, додека 20 се сместени во простории обезбедени од градот Ниш, а 17 побарале медицинска помош, која им била ставена на располагање, се вели во соопштението на МУП на Србија.

Началникот на Секторот за вонредни состојби посочи дека акцијата за неутрализирање на бомбата ќе ја спроведат припадници на Одделот за уништување на експлозивни остатоци од војната СВС и прецизираше дека се работи за воздушна бомба МК 84, тешка 1.000 килограми, 2.000 либри калибар, кој содржи 430 килограми експлозивно полнење.

Можете да прочитате

(Видео) Од невреме во Хрватска гром запали куќа, автомобили заглавени во вода

(Видео) Протести во Тирана со експлозии пред влезот на Градското собрание

Германскиот емисар за Западен Балкан, Сарацин во Приштина на средба со Османи