Утрински Весник
Свет

Во Франција, бројот на случаи на сифилис се зголеми за 110% за две години

Според извештајот на францускиот центар за јавно здравје Santé Publique, меѓу 2020 и 2022 година, бројот на случаи на сексуално преносливи бактериски инфекции (кламидија, гонореја и сифилис) значително се зголемил, пренесува France24. Кламидија останува најчеста сексуално пренослива болест во Франција, но инциденцата на сифилис се зголемила за 110% меѓу 100.000 анкетирани.

Сифилисот се појавил во средниот век и речиси исчезнал во втората половина на 20 век, но во последниве години повторно се појавил во повеќето западни земји, особено во САД. Во САД, инциденцата на сифилис сега е највисока од 1950-тите. Во 2022 година, во САД беа дијагностицирани 207.000 случаи на сифилис.

Зошто има пораст на сексуално преносливите болести?

Лекарите сметаат дека виновникот е некористење заштита. „Луѓето се заштитуваат се помалку и помалку, делумно затоа што веќе не се плашат од СИДА, а делумно затоа што напредокот во науката значи дека сега можете да живеете нормален живот дури и ако имате ХИВ“, рече Пјер Татевин, шеф на одделот за заразни болести во Универзитетската болница во Рен.

Пред неколку години беше синтетизиран лек кој ја спречува инфекцијата со ХИВ. Стана многу популарна, особено меѓу бисексуалците и геј мажите. Таблетите од овој лек во Франција се нудат во болниците на секој што ќе каже дека сменил најмалку 10 партнери за една година, без разлика дали користи заштита или не.

Доктор Татевин смета дека зголемувањето на сексуално преносливите болести е предизвикано и од апликациите за запознавање, преку кои е релативно лесно да се најде партнер. Повеќе од 90% од пациентите со сифилис се мажи, главно постари од 50 години. Кламидија погодува повеќе жени, најмногу на возраст од 15 до 25 години.

Во последните 150 години, стравот од сифилис исчезна бидејќи постојат антибиотици со кои може да се излечи. Сепак, сифилисот е многу опасна болест која може да го оштети срцето, мозокот и видот и може да предизвика глувост и парализа. Инфекцијата за време на бременоста може да предизвика спонтан абортус, пишува France24.

Лекарите сметаат дека најдобар начин за борба против полово преносливите болести е редовно користење заштита и отворање што е можно повеќе бесплатни центри каде граѓаните ќе можат да се тестираат за полово преносливи болести. Важно е да се информираат граѓаните, но важна е и личната одговорност, пишува France24.

Можете да прочитате

УНРВА го обвинува Израел дека мачел нејзини вработени за да ги признаат своите врски со Хамас

Апсења поради планирање напад на концертна сала во Брисел

Писториус: Апсурдни се тврдењата на Кремљ дека Германија планира војна со Русија