Утрински Весник
Свет

Во Белгија трошат по речиси 9.000 евра за обебзедување на руските дипломатски претставништва

20240513080457 Big 730x400 99.webp.webp

Белгиската федерална полиција деноноќно ги чува руските дипломатски претставништва во Брисел откако Русија ја нападна Украина во 2022 година, а дневните трошоци за таа намена се речиси 9.000 евра. Ова го објавија локалните медиуми, повикувајќи се на податоци презентирани од министерката за внатрешни работи Анелизе Верлинден како одговор на пратеничко прашање, пренесе БТА.

Според презентираниот извештај, тоа доведува до трошоци од 261.864 евра месечно, а од почетокот на војната 6.240.705 евра. Се наведува дека одлуката за зголемување на безбедноста е донесена во консултација со белгиската служба за проценка на заканите, која работи во соработка со разузнавачката заедница и безбедносните служби.

Заштитата е во интерес на јавниот ред, објаснува Верлинден. Според неа, ваквите постапки се дел од законските барања за белгиската полиција. 

Можете да прочитате

Гугл поставува кабел со оптички влакна од Африка до Австралија

Состојбата на Фицо е стабилна, забележително е благо подобрување, велат од болницата

Борел: По пресудата на судот во Хаг, ЕУ мора да избере дали ќе ги поддржи меѓународните институции или Израел