Утрински Весник
Магазин

Во Амстердам паркинг место достигна 495.000 евра

Pchooftstraat2.jpg

Паркинг простор во близина на Вонделпарк, најголемата зелена површина во Амстердам, се продава за речиси половина милион евра, што е шокантна цена дури и за Холандија, каде што цените експлодираа поради тешката станбена криза. Истиот е огласен на огласите за недвижности на Фонду за 495.000 евра и е најскап во земјата, пренесува холандскиот медиум RTL.

Има површина од 18 квадратни метри и се наоѓа, според агенцијата за недвижности J. Heule, во затворен комплекс и „на најпознатата и ексклузивна шопинг улица во Холандија“. Се наоѓа на П.Ц. Хофстрат, во близина на Рајксмузеум и музејот Ван Гог, а може да се изнајми и за 750 евра месечно.

Огласото ја шокираше Холандија, која инаку е погодена од тешка станбена криза. Имено, бараната цена на паркинг е повисока од просечната цена на стан во Холандија, која според извештајот објавен на крајот на 2023 година изнесува 430.000 евра. Покрај скокот на цените, РТЛ истакнува дека во Холандија се затворени многу паркинзи во центрите на градовите за да бидат помалку атрактивни за автомобилите.

Местата за паркирање се „сè поретки и нивната вредност се зголемува, но таков простор, се разбира, не вреди половина милион евра“, пренесе РТЛ. Со ова не се согласува основачот на агенцијата за недвижности Jeel Heule, кој посочува дека населбата во која куќите се продаваат за неколку милиони евра е преполна со скапи станови и автомобили.

„Нема надворешен простор, така што паркирањето во оваа област е многу тешко и ретко има место за паркирање“, објаснува тој, исто така, на страницата на Фонду, на која е објавен огласот, додавајќи дека не се контролира дали бара цените одговараат на вредноста на она што се продава.

Можете да прочитате

Американка ќе наследи над милион долари од момчето со кое раскинала пред 30 години

Секогаш се сомневаат во себе: Четири хороскопски знаци кои имаат најмалку самодоверба

Забави со познати домашни џез музичари во гурманската авенија на Diamond Mall