Утрински Весник
Македонија

ВМРО-ДПМНЕ: Нашата влада го укина факулетот за медицина на Мерко, образованието ќе биде на највисоко ниво

1707051574 Unnamed File.webp.webp

Интегрален текст од соопштение на ВМРО-ДПМНЕ:

Владата на ВМРО-ДПМНЕ го укина факулетот за медицина на Мерко, образованието ќе биде на највисоко ниво.

Владата на СДС и ДУИ даде одобрение за основање на медицински факултет на универзитетот на Мерко во Струга, иако тој не ги исполнува условите за тоа. 

Основањето и работата на приватните факултети е регулирана професија, која подлежи по Европска Директива. Давањето на одобрение за работа треба да биде последица на темелни исцрпни анализи, кои не се направени.

Незаконие повеќе нема да биде толерирано. Образованието мора да се унапреди, и да го добие заслуженото место достигнувајќи ги европските стандарди.

Владата на ВМРО-ДПМНЕ силно ќе инвестира во образованието. 

Можете да прочитате

Попладнево земјотрес во Скопје – 24info.mk

Никој не сака да ја менува компресорската станица во Клинички центар

До петок сончево и многу топло, за викендот дожд и пад на температурите