Утрински Весник
Македонија

ВМРО-ДПМНЕ: На СДС и ДУИ како малку да им беше што го уништија стандардот на граѓаните, па во заминување ги зголемуваат цените во Катастар и до 300%

Vmro.jpeg
300x250 (7)

Инетгрален текст од соопштение за јавност на ВМРО-ДПМНЕ:

Власта на СДС и ДУИ дури и во заминување во последните денови не пропушта можност да му наштети на сопствениот народ. Како малку да беше цела штета што им ја нанесоа на граѓаните изминативе 7 години, па сега дополнително удираат по нивните џебови.

Ss1

Откако го уништија стандардот на граѓаните и го осиромашија, откако се покапе од храна па се до парно и струја, на крајот на мандатот им текна дека ги немаа поскапено катастарските услуги па некои од нив ги поскапуваат дури за 300%.

Или поконкретно, за упис на нов стан во Агенцијата за Катастар, за добивање на имотен лист наместо како досега 1.250 денари, цената ќе биде најмалку 3.750 денари плус 600 денари за нотарски услуги.  Но, ако сакаат да имаат и гаража, граѓаните треба да платат за уште еден имотен лист, односно дополнителни 1.250 денари.

Имотен лист во фаза на градба ќе чини 5.250 денари, а за услугата бришење на предбележување цената ќе изнесува 2.625 денари.

И тука не запираат со удирање по џебот на граѓаните. Поскапуваат и геодетските елаборати.

Основните надоместоци за геодетските елаборати, кај приватните геодети ќе бидат од најниски 5.626 денари до највисоки 16.917 денари.

Воедно ја покачуваат цената по квадратен метар која ќе се наплаќа дополнително и се движи од 4 до 40 денари, зависно од објектот, а тука не се пресметани трошоците за користење на податоци, од геодетско-катастарскиот информациски систем, како и данокот на додадена вредност, што значи цената ќе се зголеми и за овие два параметри.

Понатаму, за да се осигураат од власта дека повеќе ќе си зграбат за себе, па ќе има паралелни геодетски компании со овие две лиценци односно трошоците за лиценца, кои ги наплаќа комората, директорот Борис Тунџев, ќе ги наплаќа на сметка на Агенција за катастар.

Така, наместо еднаш да застанат на страната на граѓаните и да покажат емпатија, тие во цела скапотија дополнително удираат по народот.

Не постои друга власт која толку си мрази сопствениот народ како власта на СДС и ДУИ, но за среќа денови се во прашање кога ќе си заминат и нема да се повторат.

Никогаш не било полошо! Важно е да ги поразиме!

Ss1

Можете да прочитате

Спасовски: Новогодишен пакет од 100 евра за пензионерите, пензионерска картичка со попусти

Стевановиќ: СДСМ нема да се откаже од европска иднина и од држава во која има функционално владеење на правото

Даштевски: Гласањето помина мирно – 24info.mk