Утрински Весник
Македонија

Три девојчиња годинава биле цел на сексуална експлоатација, кажа министерката Тренчевска

Три девојчиња годинава биле цел на сексуална експлоатација, кажа министерката Тренчевска

Годинава три девојчиња биле цел на сексуална експлоатација, рече министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска на отворањето на регионалната конференција: „Успешни заедно! Регионални увиди и пристапи за спречување и борба против трговијата со луѓе“ организирана во рамките на проектот на Германско друштво за интернационална соработка „Спречување и борба против трговијата со луѓе во Западен Балкан“.

dobivaj vesti na viber

Министерката кажа дека лани во земјата идентификувани се 9 жртви од кои 8 женски и 1 машко лице. Најголем број од лицата се на возраст од 14 до 17 годишна возраст.

„Трговијата со луѓе претставува сериозна повреда на човековите права и претставува закана за слободата и безбедноста на секое општество. Нашата држава како и земјите во регионот често играат улога во секоја од фазите на трговија со луѓе – како земја на потекло, транзит или дестинација. Би сакала да ги изразам искрените поздрави до земјите од регионот – да ја истакнам потребата од заедничка, обединета акција против трговијата со луѓе, која е транснационален организиран криминал“ рече Тренчевска.

Таа истакна дека Министерството за труд и социјална политика преку секторот за еднакви можности има улога на координатор на Националниот механизам за упатување на жртви на трговија со луѓе (НМУ) којшто претставува рамка за соработка и координиран пристап помеѓу социјалните служби, полицијата, трудовите инспектори и невладиниот сектор. Министерката исто така ги објасни и чекорите кои министерството ги презема со цел справување со овој предизвик.

„Воспоставивме 5 мобилни тимови во Скопје, Битола, Куманово, Гевгелија и Тетово за идентификација на ранливи категории граѓани вклучително и жртви на трговија со луѓе. Во составот на мобилните тимови има претставници на Центрите за социјална работа, претставници на Министерството за внатрешни работи националната единица за борба против трговија со луѓе и здруженија на граѓани. Овие тимови во текот на нивната работа постигнаа извонредни резултати и се познати како добар пример, не само во нашата држава туку и во регионот“ истакна министерката.

Тренчевска се заблагодари за поддршката на меѓународните организации, граѓанскиот сектор и на сите вклучени актери за нивниот активен придонес во борбата против трговијата со луѓе.

Можете да прочитате

Петровска за пописот во Албанија: Македонците имаат апсолутно право да се попишат онака како што се чувствуваат, како Македонци

Ковачевски: Нечија агенда стои зад вчерашните случувања на северот на Косово

Тренчевска: Ќе се залагаме за еднаков пристап на лицата со попреченост во сите населени места во државата