Утрински Весник
Македонија

Тренчевска: Недела неработен ден е добра политика за работниците, задоволството кај нив е огромно

„Недела неработен ден е добра политика за работниците, за да можеме да се посветиме на семејствата и да можеме во недела да се дружиме со пријатели и да одмараме“ рече дополнителната заменик-министерка за труд и социјална политика, Јована Тренчевска во „Студио 10“ на ТВ24.

Таа додаде дека таму каде што процесот не дозволува прекин на работата, се работи во недела, но ако недела е неработен ден за сите, тогаш тие шт оработат треба да земаат поголема дневница која е 50 отсто поголема во производство и 100 отсто поголема во трговијата.

„Треба да се работи уште на менталитот, дека правата од работен однос секој работодавач треба да ги почитува. Во најголем дел се почитуваат, но има и такви што не ги почитуваат“ рече Тренчевска.

Заменик-министерата кажа дека МТСП направило анализа за задоволството на работниците и големо е задоволството на работниците од мерката недела неработен ден.

Можете да прочитате

(Видео) Професор Додовски со поддршка за втор мандат на Пендаровски

Утрински Весник

167 санкционирани возачи во Скопје, 42 за брзо возење

Синоќа во Битола и битолско казнети 18 пијани возачи