Утрински Весник
Магазин

Студија: децата кои пијат енергетски пијалоци се повеќе склони кон нарушувања на менталното здравје

677z381 Koka Kola.jpg
300x250 (7)

Децата кои консумираат енергетски пијалоци се повеќе склони кон нарушувања на менталното здравје, покажуваат резултатите од најновата британска студија. Според истражувањето на Универзитетот во Њукасл и Тисајд, енергетските пијалоци можат да имаат негативен ефект врз детскиот мозок бидејќи нивната употреба го зголемува ризикот од ментални проблеми, вклучувајќи нарушување на хиперактивноста со дефицит на внимание (АДХД), депресија, анксиозност и самоубиствени мисли.

Конзумирањето енергетски пијалоци има за цел да ја зголеми енергијата со кофеин и други стимуланси. Во истражувањето, кое беше објавено во списанието Јавно здравје, научниците ги земаа предвид податоците од 57 студии кои опфатија 1,2 милиони деца и млади од повеќе од 21 земја кои консумираат енергетски пијалоци, објави Њујорк пост.

Ss1

Истражувачите ја спроведоа оваа студија како продолжение на првичното истражување од 2016 година и открија уште понегативни последици за менталното и физичкото здравје на децата предизвикани од консумирањето енергетски пијалоци, рече водечкиот автор на студијата, професор на Универзитетот Тисајд Амелија Лејк.

Врз основа на овие наоди, истражувачите и другите здравствени организации во Велика Британија ја повикаа владата да ја забрани продажбата на енергетски пијалоци на деца под 16 години.

Ss1

Можете да прочитате

Сок од бозел – еликсир на здравјето

Задржувањето на водата во телото може да влијае на мозокот, очите и белите дробови

Страдате од мигрена? Овие четири природни додатоци можат да помогнат