Утрински Весник
Магазин

Среќни ли сте на вашето работно место? И тоа се мери

работно место

работно место

Се вели дека ако изберете работа што ја сакате, никогаш нема да морате да работите ниту еден ден во животот. Од моментот кога ќе завршите со училиште до околу 65 години, ќе одите на работа речиси секој ден – па затоа ќе ви помогне ако навистина уживате. Но, доколку не се чувствувате исполнето, новото истражување би можело да ви биде инспирација за промена на кариерата, пренесува „Метро“.

dobivaj vesti na viber

Истражувањето на „Reboot Online“ ги откри индустриите со најсреќни работници. И кој го освои првото место? Излегува дека вработените во научниот и фармацевтскиот сектор најдобро поминуваат на работа, со рејтинг на среќа од неверојатни 91,93 проценти. Науката и фармацијата беа исто така најзадоволни кога станува збор за индивидуалните фактори на благосостојба за ментално здравје, зајакнување на работата и плата.

Вкупниот резултат на среќата се одредува врз основа на одговорите на седум фактори: позитивно влијание врз другите, изгледи за кариера, зајакнување на вработените, работни односи, позитивно влијание врз менталното здравје, плата и работна култура. Беа анкетирани повеќе од 2.500 експерти на возраст од 18 до 70 години од 29 различни индустрии.

Работниците во креативната уметност и дизајнерската индустрија се втори најсреќни работници со резултат од 83,81 отсто, додека заштитата на животната средина и земјоделството се на трето место со резултат од 80,96 отсто. Добротворната и волонтерската работа имаа вкупен рејтинг од 76,66%, при што многу работници се задоволни од позитивното влијание што нивната работа го имаше врз другите. Меѓутоа, работниците од добротворните организации не се чувствувале ценети од нивните работодавци и нивното задоволство од платата и зајакнувањето на работата било под 40 отсто, пренесува Вечерњи лист.

Топ 10 индустрии со најсреќни работници:

 1. Наука и фармација 91,93 отсто
 2. Креативна уметност и дизајн 83,81 отсто
 3. Животна средина и земјоделство 80,96 отсто
 4. Добротворна и волонтерска работа 76,66 отсто
 5. Рекламирање и ПР 73,81 отсто
 6. Сметководство 73,34 отсто
 7. Право 69,51 отсто
 8. Рекреација 68,57 отсто
 9. Инженерство и производство 67,61 отсто
 10. Маркетинг 67,60 отсто

Истражувањето ги откри и индустриите со најнесреќни работници. Најниска оценка за севкупно задоволство имаат енергетските и комуналните услуги, каде што помалку од 10 проценти од работниците се задоволни од својата кариера. Само 2,44 отсто од работниците во индустријата се чувствувале среќни затоа што нивниот работодавец ги цени и охрабрува.

Продажбата имаше втор најлош резултат за целокупното задоволство со само 10,49 отсто од работниците кои тврдат дека се среќни. Индустријата, исто така, постигна најниски резултати за позитивното влијание врз другите (7,14 проценти) и менталното здравје (8,75 проценти). Третата најнезадоволна индустрија беше телефонскиот центар и услугата за корисници, а професионалците во оваа област беа особено незадоволни од културата на работното место. Всушност, само 4 отсто од работниците биле задоволни од тоа.

Шер Ахарони, извршен директор на Reboot Online, вели: „Навистина е важно да се изгради култура на работното место фокусирана на работниците бидејќи поттикнува чувство на доверба, позитивност и можност работниците да преземат сопственост над нивната работа, да изразуваат идеи и да учествуваат во заедничките вредности. … Наместо постојано да ги обземате со работа, одвојте време да разберете како работат и како сакаат да се развиваат во својата улога, а потоа соодветно да се прилагодат“.

Топ 10 индустрии со најнесреќни работници:

 1. Енергија 9,5 отсто
 2. Продажба 10,49 отсто
 3. Кол центар и услуги за корисници 11,91 отсто
 4. Продажба на мало 23,31 отсто
 5. Социјална заштита 29,53 отсто
 6. Угостителство и управување со настани 30,94 проценти
 7. Транспорт и логистика 30,96 отсто
 8. Консалтинг и менаџмент 31,43 отсто
 9. Здравство 31,91 отсто
 10. Вработувања и човечки ресурси 37,14 отсто

Можете да прочитате

По 27 години во Лас Вегас уапсен маж за убиството на раперот Тупак

Ед Ширан ќе објавува албум за секое годишно време

(Видео) Мик Џегер: Каталогот на бендот нема да им го оставам на децата, што ќе им се 500 милиони долари