Утрински Весник
Македонија

Се чистат шахтите и сливниците во Скопје поради најавата за дожд и невреме

Picture 70 660x500 1.jpg

ЈП Водовод и канализација – Скопје информира дека нивни екипи во изминатите денови и утрово на терен спроведуваат дополнителни акции за чистење на сливниците и шахтите, особено на критичните точки во Скопје, поради прогнозата за врнежи од дожд и засилен ветер.

Претпријатието соопшти дека покрај редовното одржување на атмосферската канализација, тимовите распределени по реони работат на рачно и машинско чистење на сливниците и шахтите за да се овозможи нејзина непречена функционалност.

-Апелираме до граѓаните, совесно и одговорно да се однесуваат кон канализациската линија, атмосферска и фекална, бидејќи таа не е депонија за одлагање на секаков тип отпад, кој пироднесува до затнување на линиите и при поголемо количество на вода дури и поплави, укажува ЈП Водовод и канализација – Скопје.

При чистење на атмосферската линија во изминатите денови, како што информира претпријатието, отстранети биле повеќе од 15 кубни метри отпад, што е дел од причините за намалување на протокот на вода во системот.

-Екипите на ЈП Водовод и канализација – Скопје продолжуваат да работат во интерес на граѓаните на град Скопје и организирани во дежурни тимови остануваат на терен се додека не помине овој циклус на променлива временска прогноза проследена со силно невреме, се наведува во соопштението.

Можете да прочитате

Повредена жена пронајдена на автопат кај Демир Капија – ја претепал некој или ја прегазил?

РЕК Битола работи со еден блок

РЕК Битола работи со еден блок