Утрински Весник
Култура

Самостојна изложба на Билјана Јевтиќ во галерија „ОСТЕН“

Самостојна изложба на Билјана Јевтиќ во галерија „ОСТЕН“

На 15 септември (петок) во 19 часот се отвори изложбата на извонредната српска уметница Билјана Јевтиќ наречена „ОКОТО на ПАУНОТ / ЈИН и ЈАНГ: точката како форма на окото, кругот како луксузен пердув“.

dobivaj vesti na viber

Изложбата „ОКОТО на ПАУНОТ / ЈИН и ЈАНГ: точката како форма на окото, кругот како луксузен пердув“ на Билјана Јевтиќ ќе биде поставена во Галерија ОСТЕН од 15-29 септември 2023 година во рамките на најавната програма на ОСТЕН БИЕНАЛЕТО Скопје 2024 и ОСТЕН АРТ ФЕСТИВАЛОТ 2024.

Опусот на споменатиот уметнички проект создаден во текот на 2023 година, се состои од дигитални цртежи со голем формат, на чијшто развој претходи неколкудецениска уметничка активност посветена на цртањето под симболични имиња: ВРТЛОГ (2007 -08), ОКО – ГНЕЗДО (2009), ЛЕБЕД – БУДНО ОКО – ЈИН и ЈАНГ (2010-2021), КРУГОТ КАКО МЕТА – ФОРМА – МЕТАФОРА (2020-22).

Билјана Јевтиќ (Горњи Милановац – Србија, 1973), дипломирала на Академијата за уметности во Нови Сад, на групата графички дизајн, во класата на професорот Бранислав Добановацки во 1998 година, а магистрирала на АУНС, во групата на цртеж, под менторство на професорката Бранка Јанковиќ – Кнежевиќ во 2002 година. Од 2005 година е вработена на истиот факултет, а од 2019 година работи како вонреден професор, од областа на ликовната уметност, во доменот на Цртеж. Исто така, таа е уметник со современа ориентација со широки истражувачки интереси за други медиуми – концептуална уметност (воко-визуелна поезија, фотографија, видео, инсталација).

Таа е член на СУЛУВ од 1999 година, УЛУС од 2009 година и АСА – Асоцијација на српски архитекти од 2020 година. Има одржано 25 самостојни изложби, учесник е на над 200 колективни изложби, 30 ликовни колонии во земјата и странство и е менаџер на 15 уметнички проекти.

Во 2021 година, по избор на одборот на ОСТЕН, таа е добитничка на ОСТЕН НАГРАДАТА на меѓународната уметничка манифестација ОСТЕН БИЕНАЛЕ НА ЦРТЕЖ Скопје 2020 година во С. Македонија. Во исто време, цртежите на српската уметница Билјана Јевтиќ се дел од значајната збирка од околу 13.000 уметнички дела во ОСТЕН МУЗЕЈОТ НА ЦРТЕЖ, единствениот регистриран музеј на цртеж во светот (вклучувајќи дела од Пикасо, Вазарели, Рембрант, Матис, Лотрек, Шагал…) и околу 50.000 карикатури и сатирични цртежи на најголемите карикатуристи на нашето време.

Презентации:

Во 2017 и 2018 година, таа презентираше уметнички проект составен од три сегменти кои ја сочинуваат целината: Видео проекција / Презентација на каталогот за видео на ДВД: Цртежи 1995 – 2015 (20-та година на уметничка работа) и циклусот на фото-цртеж SWAN – AWAKE EYE – YIN-YANG / 2013 – 2017/2018 година.

Публикации:

Во публикацијата АНТОЛОГИЈА НА ДЕЛАТА НА АКАДЕМИЈАТА ЗА УМЕТНОСТ, том 1, 2013 година, уредник д-р Васна Крчмар; Нејзиното мајсторско дело е објавено со тема Визуелна култура: Принцип на еден пар/ Средба со тишината, од: Билјана Јевтиќ (стр. 156 – 167), Издавач: Универзитет во Нови Сад, Академија на уметности, 2013 година.

Во 2019 година нејзиното уметничко творештво е објавено во Книгата „ATLAS 2 – Atlas of Fine Artists and Applied Artists and Designers of Serbia “од Слободан Малдини и Софија Ланчош Малдини и во 2020 година објавено во списанието „ASA“ – Architectura-Scientia-Ars (број 004), кој содржи написи за најновите настани од областа на архитектурата и ликовната уметност во светот и во Србија на истите автори.

Проекти:

Од 2018 година, таа е автор на проектот „Цртеж – поле на лично-интимно пребарување/дневник “, попречувајќи ја програмата за соработка на Лабораторијата на Културниот центар и Академијата за уметности во Нови Сад, како и на други, потенцијални универзитети (ФПУ БГ), со цел поддршка и стимулации за уметнички креации и презентации на дела од студенти/промотори и студенти на други Универзитети. 2008/09 година; 2009/10 година; 2010/11 година. Научно-истражувачки проект значаен за развојот на науката и технологијата на автономниот регион Војводина – како соработник на проектот „Студија на малиот цртеж“ со Збирката цртежи на најдобрите студенти и Збирката цртежи на професори и соработници на Академија за уметности во Нови Сад. 2007/08; 2008/09 година; 2009/10 година; 2010/11 година. Неделна школа за цртање – соработник на курсот за цртање на Катедрата за цртање, Академија за уметности во Нови Сад.

 

Можете да прочитате

„Лена и Владимир“ на Игор Алексов вечерва на свеченото затворање на „Браќа Манаки“

Изложба на уметникот Митко Панов во „Мала станица“

Заврши третиот скопски поетски фестивал