Утрински Весник
Магазин

Рузмарин во бело вино – народен лек кој ќе ве спаси од маснотии и триглицериди во крвта

Sijrw 330634 Shutterstock 1933317512 Ff.jpg
Ss2

Еден од честите здравствени проблеми на денешницата е покачен холестерол и триглицериди во крвта, како и затнување на крвните садови, што влијае и врз здравјето на срцето.

Затоа ќе се потсетиме на еден стар рецепт од народната медицина кој го регулира холестеролот во крвта и ги шири крвните садови, а за кој ни се потребни само две состојки.

Img 5587

Првата состојка е РУЗМАРИН, позната медитеранска, украсна, зачинска и лековита билка. Потребни ни се неколку гранчиња рузмарин за овој рецепт. Листовите се многу ароматични со пријатен мирис.

Втората состојка е ВИНО. За овој рецепт може да се користат црно и бело вино. Ако имате проблем со висок притисок, тогаш подобро е да преферирате бело вино отколку црно. Користете суво бело вино:

Суво значи дека е без остатоци на природен шеќер или го содржи максимално 4 грама по литар. Познато е дека во оние земји каде луѓето според нивната култура редовно консумираат вино, степенот на срцево болни е доста понизок од останатите.

Секако, виното треба да се пие умерено и дозирано, бидејќи во спротивно може да предизвика некои други здравствени проблеми. Рузмаринот и виновата лоза се вистински дар од природата.

Голем број нутриционисти сметаат дека медитеранската исхрана е најздравиот начин на исхрана, а виното и рузмаринот се дел од неа. Гранчиња рузмарин се додаваат во виното за да му дадат ароматична нота, свежа и зелена арома.

Народната медицина во оваа мешавина препознава и лековита вредност на овие состојки. РЕЦЕПТ: Исперете две гранчиња рузмарин, па оставете ги на проветно место да се исушат. Ставете ги во тегла и прелијте ги со вино.

Како алтернатива можете да користите 30 грава суви сечкани листови на 1 литар вино. Затворете ја теглата и оставете ја да отстои барем седум дена на собна температура за да можат состојките од рузмаринот да го збогатат виното.

Секојдневно протресувајте ја теглата. Потоа процедете го виното и складирајте го во шише. Чувајте на темно и ладно место. УПОТРЕБА: Секој ден по една ракиена чашка, наутро и уште една навечер, во период од 30 дена, а потоа направете пауза од најмалку 2 недели.

Ss1

Можете да прочитате

Најголема сина дупка откриена 420 метри длабоко во океанот, научниците сé уште не го достигнале дното

Шпанија ја укина годишната награда за борба со бикови

Што се случува со телото ако не јадеме доволно зеленчук?