Утрински Весник
Македонија

Пратениците изгласаа продолжување на кризните состојби заради недостиг на електрична и топлинска енергија

Пратениците изгласаа продолжување на кризните состојби заради недостиг на електрична и топлинска енергија

Пратениците денеска изгласаа продолжување на кризните состојби заради недостиг на електрична и топлинска енергија. Продложувањето на кризната состојба е заради недостиг на електрична енергија на територијата на цела држава, како и недостиг на топлинска енергија во главниот град.

dobivaj vesti na viber

Oвие кризни состојби ќе се прогласат од утре (1 октомври) и ќе важат до крајот на април 2023 година.

Продолжувањето на рокот на постоење на кризна состојба на целата територија на државата заради недостиг на електрична енергија и состојбите на пазарите на електрична енергија беше изгласано со 83 гласа „за“, ниту еден „против“ и ниту еден „воздржан“.

Предлог-одлуката за продолжување на рокот за постоење на кризна состојба на подрачјето на Град Скопје, заради недостиг на топлинска енергија, можноста за користење на алтернативно гориво и состојбите на пазарот на топлинска енергија, пак, беше изгласана со 86 гласа „за“, ниту еден „против“ и ниту еден „воздржан“.

Можете да прочитате

ЗНМ: Функционерите мора да одговараат на прашањата на новинарите

„Поддршка за членство во ЕУ имаме, наша задача се реформите“

Средба Бочварски – Милков: Ги потврдивме ставовите за завршување на железничкиот Коридор 8