Утрински Весник
Магазин

Почна Петровденскиот пост- еве што не треба да се јаде

Uskrsnji Post.webp.webp

За православните христијански верници кои се водат според Јулијанскиот календар вчера започна Петровденскиот пост во чест на светите апостоли Петар и Павле и му претходи на празникот Петровден, кој секогаш се одбележува на 12 јули.

Овој пост, еден од четирите повеќедневни пости во текот на годината (Велигденски, Петровденски, Богородичен, Божикен), започнува од првата недела по Духовден, а бидејќи овој празник е со непостојан датум и зависи од Велигден, така и Петровденскиот пост трае различно.

Целта на постот е да се исчистат духот и телото, што се постигнува не само со воздржување од мрсна храна, туку и од лоши мисли, зборови и дела.

Овој пост е востановен во чест на светите Господови апостоли. Во овој пост се пости вака: во среда и петок не се јаде масло и вино; во понеделник, вторник и четврток се дозволува масло и вино, а во сабота и недела – масло и риба.

Поважниот пост- духовниот, според Православната црква, подразбира одрекување од секое зло и грев, воздржување од лоши помисли, зборови и дела, покајание и безрезервна љубов кон Бога и кон луѓето.

Можете да прочитате

Некои намирници стануваат токсични ако се чуваат во фрижидер

Дали се ве чеша после туширање? Еве што може да ја иритира вашата кожа

Бидете внимателни кога вадите пари од банкомат во странство – што ако ви ја „голтне“ картичката – што да направите