Утрински Весник
Магазин

Овие грешки во исхраната нема да ви дозволат да ослабете

Zavisnost Od Zdrave Hrane.jpg
300x250 (7)

Обидот за слабеење на здрав и одржлив начин понекогаш може да биде фрустрирачки процес бидејќи секој поединец има свои уникатни потреби. Постојат многу причини зошто некој не може да ги постигне посакуваните резултати, а постојат и неколку фактори на исхрана кои можеби ве натерале да не го забележите тоа досега.

Се прејадувате со здрава храна
Клучот е да јадете храна која не само што ја сакате, туку е и хранлива. Сепак, некои нутриционисти препорачуваат мерење на порциите за да не претерате со калориите.

Img 5587

„Иако храната како јаткастите плодови, путерот од јаткасти плодови, хумусот и авокадото се храна богата со хранливи материи и неверојатна храна, сите тие содржат здрави масти и содржат повеќе калории од другите јаглени хидрати или протеини“, вели нутриционистката Ејми Годсон.

Мерењето на порциите, вели таа, е клучно кога сакате да изгубите тежина.
„Многу луѓе кои сакаат да изгубат тежина треба да знаат дека големината на порцијата е клучна кога се обидуваат да изгубат тежина“, рече таа.

Не јадете доволно протеини

Внесувањето доволно протеини во текот на денот е од суштинско значење за вашето здравје.

„Протеините се есенцијални за слабеење бидејќи помагаат во согорувањето на маснотиите и градењето мускули, но за жал, многу луѓе јадат оброци кои немаат доволно протеини“, вели диететичарката Кортни Анџело.

Пилешки гради, мисиркини плескавици, пилешки колбаси или риба се одличен избор.

Готвите со премногу масло

Видот на маслото и колку го користите може да има големо влијание врз вашето слабеење.

„Маслото е една од оние состојки што предизвикуваат значително и брзо зголемување на калориската густина на храната“, вели Триста Бест, диететичар.

Можете да го намалите внесот на масло и внесот на калории, мерејќи колку сакате да користите што може да направи разлика ако тоа е нешто што го правите редовно. Готвењето без масло е исто така опција.

„Кога пржете зеленчук, обично додавате маслиново масло или путер, но ако додадете вода, подготовката на храната ќе биде вкусна без дополнителни калории“, вели Бест.

Се „опуштете“ премногу

„Иако сите копнеат по малку колачи или чипсови одвреме навреме, многу луѓе се занесуваат премногу и на крајот јадат премногу“, додава Годсон.

Сфатете го тоа како правилото 80/20, така што 80 проценти од времето јадете здраво, а 20 проценти дозволувајте си да јадете висококалорична храна што можеби не треба да биде на вашето мени.

Додавате нездрави зачини

„Понекогаш ги додаваме нашите омилени зачини во нашата храна за да го подобриме вкусот, но редовното додавање на одредени зачини може да биде грешка што ве спречува да изгубите тежина“, вели Анџело.

Ss1

Можете да прочитате

Бојата на јазикот може да предупреди на рак или дијабетес, тврдат научниците од Харвард

Овие пијалоци и храна може да предизвикаат мигрена

Во посета на Бимилк 200 деца од градинката „Пролет“ се запознаа патот на млекото