Утрински Весник
Магазин

Овие 3 десерти ги обожувала цела Југославија, а денес ретко кој ги прави: Заборавените слатки задоволства по рецепт на нашите баби

Image 188583.jpg
Dik 300x250 mk

Овие три деликатеси и денес се популарни со причина, а ние ви ги пренесуваме старинските рецепти за нивна подготовка.

Сутлијаш
Потребни состојки

750 гр ориз;

750 мл млеко;

4-5 лажици шеќер;

Прстофат сол.

Подготовка

За подготовка на сутлијашот, варете го оризот во вода околу 3 минути, а потоа исцедете го. Посолете го млекото и ставете го на оган да зоврие. Додадете го оризот и варете на тивок оган додека оризот не го впие млекото, не мешајте. Во сварениот ориз додајте шеќер и внимателно мешате за зрната да останат цели.

Кох
Потребни состојки

5 јајца;

13 лажици шеќер;

10 лажици гриз;

1 литар млеко;

2 кесички ванилин шеќер.

Подготовка

Одделете ги белките од жолчките, а потоа изматете ги белките во цврст снег. Во белките додајте 10 лажици шеќер, па изматете уште малку. Потоа додајте го жолчките и гризот полека мешајќи со миксер на најмала брзина. Намачкајте го плехот и посипете го гриз, па истурете ја масата и печете на 200 степени 20 минути. Кохот се пече кога ќе порумени и ќе почне да се одвојува од работ на плехот.

Додека се пече кохот, сварете го млекото со 3 лажици шеќер и ванилин шеќер. Доколку сакате кохот да биде посочен, користете литар и пол млеко и додајте уште 3 лажици шеќер. Испечениот кох преливајте ги со топло млеко (никако не го истурајте сето одеднаш). Послужете кога ќе се излади и кога ќе впие целото млеко.

Шненокли
Потребни состојки

4 јајца (да се одвојат жолчката и белката);

100 гр шеќер;

Околу 2 литри млеко;

1,5 лажици брашно (или густин);

1 лажичка екстракт од ванила;

2 кесички ванилин шеќер.

Подготовка

Со миксер изматете ги белките во цврста смеса. Истурете го млекото во длабоко тенџере, додајте го екстрактот од ванила и оставете да зоврие. Кога млекото ќе зоврие, намалете ја температурата, па со лажица извадете и изматените белки и внимателно спуштете ги во врелото млеко. Шненоклите се варат по 1,5 минута од секоја страна, па се вадат од млекото и редат во сад.

Крем за шненокли

Изматете ги жолчките и шеќерот, па во таа смеса додајте густин и брашно и 2 лажици млеко во кое се вареле шненоклите и сето тоа убаво измешајте го. Млекото во кое шненоклите се вареле ставете го повторно да врие, а температурата намалете ја. Полека додавајте ја смесата со жолчките со постојано мешање и варете сè заедно – додека не се згусне.

Кога смесата ќе згусне, тргнете ја од шпоретот и оставете малку да се излади. Кога преливот ќе се излади, прелијте го врз шненоклите.

Чувајте го колачот во фрижидер.

Можете да прочитате

Дали треба да ја покриете супата додека готвите? Готвач ги откри сите тајни за совршен вкус!

Листа од 40-те најголеми умови во историјата – листа што го воодушеви светот, но и предизвика полемики

Избегнувајте прекумерно трошење: Дневен хороскоп (03.11.2025)