Утрински Весник
Македонија

Нов ултразвучен ехо-апарат за Центарот за кардиологија „Свети Стефан“ во Охрид

593828 0.basic Adoadkjda.jpg

За потребите на Специјализирана болница за превенција, лекување и рехабилитација на кардиоваскуларни заболувања „Свети Стефан“ во Охрид обезбеден е нов софистициран ултразвучен ехо-апарат за дијагностика.

Станува збор за активност спроведена во рамки на проектот „Подобрување на условите за здравствен туризам со реконструкција на ЈЗУ Кардиологија – Охрид“ што се реализира преку Министерство за локална самоуправа и Швацарската агенција за развој во соработка и со кофинансирање на самата здравствена установа.

Како што информираат од Центарот за развој на Југозападниот плански регион што го спроведува проектот, активностите предвидени со проектот влегуваат во завршна фаза на реализација.

Досега се спроведени активностите насочени кон подобрување на енергетската ефикасност на установата, со поставена нова термо-фасада на целиот објект, интервенирано е во реконструкција на кровот и кровниот покривач, како и замена на столаријата во ЈЗУ.

Во последната фаза од проектот останува уште да се реализира и активноста за тековно сервисирање и одржување на постојниот информационен систем (хардвер и софтвер), надградба на модулот за интервентна кардиологија, развој на нови модули и набавка на опрема во компонентата за дигитализација.

Вредноста на градежните зафати изнесува 17 милиони денари, додека за набавката на ултразвучниот ехо-апарат се издвоени 2,9 милиони денари.

Можете да прочитате

Од денеска се воведува целосна забрана за движење во шумите

Бешлиовска за тримесечното бебе со модринки: Со име и презиме да бидат прозвани сите што згрешија за овој случај

Девојка пронајдена мртва на браната Градче кај Кочани