Утрински Весник
Магазин

Научниците открија како да престанете да чувствувате лутина во стресни ситуации

Angry 2191104 1280 203140.jpeg

Оење на трчање, земање неколку длабоки вдишувања или дури и врескање во перница се испробани и вистинити стратегии за справување со лутината. Но, најдоброто нешто што треба да направите е да ја запишете вашата реакција на парче хартија и потоа да ја фрлите, според новото истражување.

Овој метод е толку ефикасен што „целосно го елиминира чувството на лутина“, вели тим на научници од Универзитетот Нагоја во Јапонија.

Тие регрутираа волонтери и побараа од нив да ги напишат своите мислења за важни општествени прашања. Им беше кажано дека нивниот став ќе биде оценет. Сепак, без разлика што напишале, сите добиле навредливи и негативни повратни информации и биле ниско оценети според интелигенција, интерес, логика и рационалност.

Откако ги добија овие негативни коментари, од учесниците беше побарано да ги запишат своите размислувања на парче хартија. На една група и беше кажано или да ја фрлат хартијата во ѓубре или да ја чуваат во папка на своето биро. На друга група и беше кажано да го стави документот во машина за уништување хартија или во проѕирна пластична кутија.

Анализата откри дека додека сите пријавиле повисоки нивоа на гнев откако добиле навредливи коментари, учесниците кои ги фрлале или уништиле хартиите со своите мисли брзо се чувствувале помирни. Во меѓувреме, оние кои ги чувале документите доживеале само мало намалување на нивото на гнев.

„Очекувавме дека учесниците во фрлањето хартија ќе бидат нешто посмирени, но бевме изненадени кога откривме дека гневот е речиси целосно елиминиран“, рече водачот на студијата Нобујуки Каваи.

Откритието е објавено во списанието Scientific Reports, а научниците веруваат дека овој метод може да им помогне на канцелариските работници кога ќе се најдат во стресни ситуации.

Можете да прочитате

Украдената слика на Тицијан, пронајдена на автобуска станица во Лондон

Американскиот натпревар во јадење хотдози во живо на Нетфликс

Четиригодишно девојче се здобило со изгореници додека пливалo во море во Грција