Утрински Весник
Магазин

Наскоро ќе можеме да ја видиме космичката експлозија со голо око, се гледа еднаш во животот

494e3c2d B655 46dd 8a81 178e34e18811.jpg

Небесен танц меѓу две ѕвезди оддалечени 3.000 светлосни години ќе резултира со експлозија толку сјајна што ќе биде видлива со голо око со денови, изјавија денеска астрономите од Универзитетот Нотингем Трент.

Експлозијата што се случува еднаш во животот во системот T Coronae Borealis ќе се појави како нова ѕвезда која силно свети на ноќното небо пред да избледи и исчезне во следните 80 години. Професорот Даниел Браун објаснува дека овој небесен настан се нарекува „нова“, кога осветленоста на ѕвездата брзо се зголемува.

Според него, не е лесно да се предвиди кога ќе следи тој настан, но верува дека тоа може да се случи во секое време до септември.

„Ни претстои задоволство, ќе видиме таканаречена нова ѕвезда на небото“, рече Браун и истакна дека T Coronae Borealis не е само една ѕвезда, туку две ѕвезди кои орбитираат една околу друга. „Она што го прави овој пар толку исклучителен е тоа што одвреме навреме ја зголемува својата светлина толку многу што станува лесно видлива за нас“, рече астрономот.

Помасивната ѕвезда во парот е бело џуџе, кое во обем колку нашата Земја може да има иста маса како и нашето Сонце, рече Браун. Придружникот во тој пар беше старечки црвен џин кој се ширеше и го депонираше својот материјал на белото џуџе.

„Речиси на секои 80 години, бело џуџе собира доволно материјал за да се запали во термонуклеарна експлозија и во голема мера да ја засили својата светлина“, рече Браун.

„Сега е време за уште една ваква експлозија за T Coronae Borealis, чија светлина едвај видлива со двоглед на темното небо, ќе се зголеми и ќе биде споредлива со ѕвездите во системот Плуг и ќе биде видлива за голо око дури и на загаденото небо. „Новата“ ќе стане видлива во близина на соѕвездието Херкулес“, додаде тој.

Астрономите објаснуваат дека „новите“ во суштина се како водородни бомби.

Можете да прочитате

Невролог предупредува за симптомите на прекумерно користење на социјалните мрежи

Ако сакате да внесете повеќе витамин К почнете да јадете редовно од овие видови храна

Починаа најстарите сијамски близнаци на светот