Утрински Весник
Македонија

На кардиохирургија отворена хибридна операциона сала, Ковачевски порача: Услугата ќе биде како во западна Европа

На кардиохирургија отворена хибридна операциона сала, Ковачевски порача: Услугата ќе биде како во западна Европа

Премиерот Димитар Ковачевски денеска ја посети Универзитетската Клиника за кардиохирургија каде започнаа да се извршуваат хируршки интервенции во хибридна операциона сала, што беше оценето како голем исчекор во следењето на медицинските трендови и медицината базирана на докази.

dobivaj vesti na viber

Премиерот во рамки на посетата кажа дека пациентите заслужуваат најдобар, најсовремен, болнички третман, навремено лекување и рана дијагностика. Кажа дека станува збор за најсовремена опрема, техника каде што се работи со најсовремени методи и благодарение на тоа пациентите ќе добијат и услуга каква што се добива во западно европските држави.

„Јас утрово, го посетив пациентот на кој вчера му беа извршени интервенции, во хибридната сала и тој се чувствува добро, набрзо ќе замине дома и многу брзо ќе се врати на неговото секојдневие. Хибридната операциона сала овозможува хирургија со малку компликации, брз опоравок, кратка рехабилитација, таканаречена минимално инвазивна хирургија. Ваквите процедури, покрај медицинската оправданост секогаш се преферираат од страна на пациентот. На тој начин тој побрзо се враќа на секојдневниот живот и во истовреме клиниката троши помалку средства во неговата рехабилитација“, рече премиерот.

Им посака многу успех на докторите во користењето на новата сала.

Можете да прочитате

Во Куманово било запалено македонско знаме и поставено албанско – полицијата изврши увид

Заменик министерка за здравство не знае од што починало новороденчето во Битола, испратика наредба за инспекциски надзор

27-годишен маж го запалил домот на родителите – доби забрана за доближување