Утрински Весник
Македонија

МОН: Ново основно училиште во село Чифлик во Сопиште

МОН: Ново основно училиште во село Чифлик во Сопиште

Владата на последната седница даде позитивно мислење за основање на ново општинско основно училиште „Дитурија“ во с.Чифлик, општина Сопиште. Училиштето, според министерството за образование ќе се основа со поделба од веќе постоечкото основно училиште „Драга Стојановска“ во с.Ракотинци.

dobivaj vesti na viber

Во состав на новото училиште се планира да бидат и подрачните училишта во с. Св.Петка и с. Патишка Река, а наставата ќе се одвива во веќе постоечки објекти, кои ги исполнуваат стандардите предвидени за нормално функционирање на воспитно-образовниот процес.

Во новото основно училиште „Дитурија“ во с.Чифлик ќе се реализира воспитно – образовна работа од прво до деветто одделение, а училишниот објект може да опфати околу 300 ученици. По 300 ученици можат да бидат опфатени и во објектите на ПОУ Патишка Река и ПОУ Св.Петка.

Наставата ќе се изведува на албански наставен јазик, за што се обезбедени наставници за сите предмети од одделенска и предметна настава.

Можете да прочитате

Македонската Армија се засилува и модернизира – Голем конвој со воени возила вечерва пристигна во Македонија

utrinskilogin

АМСМ: Оштетена e оградата на мостот на Вардар, на патот кај селата Орешани – Таор

(Видео) Пет лица повредени, двајца потешко – епилог од несреќата на автопатот Тетово-Скопје