Утрински Весник
Македонија

МО со најдобри перформанси на остварување на антикорупциските перформанси

449484762 1259758958680247 6870300419654273747 N.jpg

Центарот за граѓански комуникации го објави рангирањето на Владата, министерствата и општините според антикорупциските перформанси во јавните набавки.

Рангирањето е според 32 индикатори, а индикаторите се пресметани за 100 институции од централната и од локалната власт, односно за Владата, министерствата, владините секретаријати, како и за сите единици на локалната самоуправа.

Според резултатите, најдобри перформанси кај министерствата имаат Министерството за одбрана и Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, со ниво на остварување на антикорупциските перформанси од 72 %.

Досегашната министерка за одбрана Славјанка Петровска ја сподели оваа информација на социјалните мрежи.

Инаку, според рангирањето, институциите се сместени во три зони – црвена, жолта и зелена зависно од освоените поени за начинот на којшто ги спроведуваат јавните набавки. 100 % значи максимална, а 0 % никаква заштита од корупција.

„Пресметката на индикаторите е направена врз основа на обработка и анализа на релевантните податоци за сите 5.138 постапки за јавни набавки спроведени од вклучените институции во 2022 година, во вредност од 17,4 милијарди денари (283 милиони евра), а дел од податоците се добиени од самите институции преку барањата за слободен пристап до информации од јавен карактер.
Направената анализа кореспондира и со барањата на Европската Унија од нашата земја, со оглед на тоа што во последниот Извештај за земјата на Европската комисија е оценето дека „националните органи треба да воведат поефикасни антикорупциски мерки во циклусот на набавки“ се вели во публикацијата на Центарот за граѓански комуникаци.

Можете да прочитате

РЕК Битола работи со еден блок

РЕК Битола работи со еден блок

УЈП : РЕГИСТРИРАЈТЕ ГО ГОТОВИНСКИОТ ПРОМЕТ ПРЕКУ ФИСКАЛЕН СИСТЕМ НА ОПРЕМА (ФИСКАЛНИ КАСИ)