Утрински Весник
Економија

Минималната синдикална кошничка за мај изнесува 60.090 денари

Glavna Fotka 1.jpg

На четиричлено семејство во Македонија сега му се потребни речиси илјада евра месечно само за основни трошоци, велат од Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ). И покрај малото намалување на трошоците овој месец, целокупното финансиско оптоварување останува високо, како одраз на влијанието на инфлацијата и зголемените животни трошоци во изминатите неколку години. Минималната синдикална кошничка за овој месец изнесува 60.090 денари, што ги истакнува тековните финансиски предизвици со кои се соочуваат семејствата. Најголем дел од буџетот се троши за храна и пијалоци и изнесува 21.689 денари што е над една третина од вкупниот буџет. За облека и обувки се потребни дополнителни 4.928 денари, што сочинува нешто повеќе од 8% од буџетот. Режиските трошоци, пресметани на 6.014 денари, учествуваат со 10% од вкупниот буџет. За семејствата кои живеат во изнајмен стан од 60 квадрати, трошоците значително растат со дополнителни 250 евра кирија. Без факторинг на рати за заем, на едно семејство може да му требаат до 1.500 евра месечно за да преживее. Во изминатите четири години потрошувачката кошничка пресметана од ССМ е речиси двојно зголемена. Во мај 2020 година на четиричлено семејство му биле потребни 33.315 денари за основни трошоци. Тогаш минималната плата беше 14.500 денари наспроти денешните 22.500 денари. Инфлацискиот бран во изминатите две години, поттикнат од пандемијата COVID-19 и енергетската криза, значително ги зголеми цените на основните производи. Сепак, постои позитивна перспектива бидејќи најновите податоци покажуваат дека се очекува забавување на инфлацијата до 3,5% оваа година, што е забележително намалување од минатогодишните 9,4%.

Можете да прочитате

Величковски: Се очекува раст на конкуренцијата на пазарот на платежни услуги

Пред пропаѓање е германскиот производител на електрични автомобили „е.ГО“

Зголемен прометот од продажбата на услугите во првото тримесечје