Утрински Весник
Магазин

Машината за перење троши двојно повеќе струја поради една грешка што сите ја правиме

E27b630a Resize 820x0x100.jpg

Машината за перење може да користи двојно повеќе струја само поради грешка што сите ја правиме. Меѓутоа, доколку го следите овој совет, вашата сметка за струја ќе биде многу помала следниот месец, пишува жена Блиц.рс.

На секое пакување детергент точно пишува колку точно треба да додадете во машината за перење, но повеќето потрошувачи претеруваат. Премногу детергент ја оштетува облеката, но и драстично ви ја зголемува сметката за струја.

„Пред сè, треба да се нагласи дека повеќе детергент не значи и почисто перење, иако повеќето луѓе така мислат, па луѓето претеруваат, а во реалноста само ја оштетуваат машината и облеката“, вели Мари Гаљарди, експерт за перење, пренесува Метрополитен.си

Освен што остава бели дамки на облеката, премногу детергент може да ги оштети и одводите, што значи дека во нив ќе се таложат повеќе остатоци од детергентот, па машината ќе троши двојно повеќе електрична енергија.

Како правилно да се пере облеката?

„Три елементи се клучни за добро перење: температура на водата, центрифуга и комбинација од детергент и омекнувач. Само кога овие три елементи ќе се оптимизираат, алиштата ќе бидат навистина чисти“, објаснува Гаљарди.

Тој ве советува да ја изберете највисоката можна температура за перење, бидејќи повисока температура значи почисто перење: „Изберете програма со подолго перење и дополнително плакнење“.

Колку детергент да додадете во машината за перење?

„Важно е детергентот да е квалитетен. Можно е упатството да вели да се користи повеќе детергент отколку што е потребно. Ова ќе го знаете ако вашите алишта се со многу пена во текот на циклусот на перење. Во овој случај, користете најмала можна количина на детергент препорачана на пакувањето. Доколку оваа количина не е наведена, едноставно намалете ја количината додека не пронајдете идеалната количина“, заклучува Гаљардиев за Dearborn.org.

Можете да прочитате

Данокот на шеќер за безалкохолни пијалаци ја намали потрошувачката на шеќер во Велика Британија

Нова терапија против зависности и депресија

Повеќе вода – помалку здравствени проблеми со горештините