Утрински Весник
Македонија

Маричиќ: СДСМ е најсериозната и единствената политичка опција во Македонија која може да обезбеди продожување на преговорите со ЕУ

Bo An Marichi .jpg

„СДСМ е најсериозната и единствената политичка опција во Македонија која може да обезбеди продожување на преговорите со ЕУ, “ истакнува првиот вицепремиер и секретар за меѓународна соработка на СДСМ, Бојан Маричиќ, во видео обраќање до граѓаните на неговата ФБ страна.
Маричиќ понатаму посочува дека со отворањето на поглавјата, со сплотеност и со дисциплина за реформите, Македонија ќе влезе во финиширање на промените кои што носат европски стандарди и европски квалитет на живот.

„Преговорите ни носат задолжително реформирање на јавната администрација и подобрување на стручноста на државните службеници. Стабилен и доверлив судски систем, заштита на човековите права и активна борба против корупција. Ова ќе го обезбедиме ни преговорите, со помош од ЕУ,“ вели Маричиќ.

Тој истакнува дека отворањето на поглавјата значи и отворање на нови фондови на ЕУ за подобрување на животот на граѓаните. Фондови за економски мерки, за земјоделство, за инфраструктура, за животна средина, за култура, за образование, за млади и уште многу повеќе.

„До крајот на 2025 година очекувам за македонското општество, за граѓаните и за државата, да искористиме околу 500 милиони евра од ИПА2 и уште 200 до 300 милиони евра од ИПА3, пари доделени од Европската Унија. За македонските земјоделци имаме над 210 милиони евра годишен од ИПАРД 3 за следните четири години,“ вели Маричиќ.

Тој посочува дека сезависи од граѓаните. Како и дека сега е потребно да се даде глас ЗА продолжување на преговорите со ЕУ, ЗА реформи, ЗА европски фондови, ЗА европска иднина на Македонија.

Можете да прочитате

Таравари во понеделник ќе ги разреши економските директори на клиниките

Петровска за „Независен“: СДСМ треба да се врати на идеолошките корени

Ципрас: Ако Заев не го променеше името ќе мораше да влезете под Република Македонија