Утрински Весник
Магазин

Лековитите билки се опасни?

Img 2051 E1554111040516.jpg

Неодамна британските експерти излегоа со официјален став дека билките за кои луѓето сметаат дека се лековите во поголемиот број случаи може да предизвикаат поголема штета отколку полза.
Критиката ги погоди токму застапниците на методите на лечење со народна медицина во голем број земји ширум светот.

Професорот Едвард Енерст од Универзитетот во Ексетер во јавноста ги изнесе фактите со кои ги убедува современите луѓе дека лекувањето со билки било својствено и ефективно за древните народи од Кина и Индија, но за современиот човек може да го имаат спротивниот ефект.
Како потврда на ова тврдење се наведуваат и ставовите на специјалистите дека секое растение има способност во себе да ги таложи вештачките ѓубрива и атмосферските токсини кои за човековото здравје претставуваат сериозен удар во сучај на предозирање.
На пример, тие сметаат дека љубителеите на чајот од нане имаат проблеми со ерекцијата, а камилицата во големи колични е одговорна за нарушување на месечниот циклус кај жените.
Освен тоа, британските доктори нагласуваат дека растворот од жен-
шен може да биде штетен за лицата кои не ретко имаат висок крвен притисок.
Во светот на природните лекови познатото растение гинко може да е причина за појава на крварење доколку лицето кое го употребува има проблеми со кардиоваскуларниот систем и зема аспирин. Тие нагласуваат дека вакви примери има уште многу, па затоа треба да бидете внимателни со чаевите, тинктурите и растворите од билки.

Web

Можете да прочитате

Дино Мерлин синоќа заврши во болница, но сега е добар и се опоравува во својот дом

Утре концерт за три света по повод 50 години музичка кариера на Џафер

Научниците откриваат едноставна навика која може значително да го подобри сонот