Утрински Весник
Магазин

Користењето скали штити од срцева слабост, срцев и мозочен удар

214968 Stepenice Fmob.jpg

Редовното качување по скали може значително да го продолжи животот бидејќи качувањето по скали е поврзано со 24 отсто помал ризик од смрт од која било причина и 39 отсто помала веројатност за смрт од кардиоваскуларни болести во споредба со оние што не користат скали.

Британските научници од Универзитетот во Источна Англија и Норфолк ги собраа достапните научни докази на оваа тема и спроведоа мета-анализа. Студиите беа прегледани без оглед на бројот на чекори или брзината на качување.

Во финалната анализа беа вклучени девет студии со вкупно 480.479 учесници.

Истражуваната популација вклучуваше и здрави индивидуи и оние со историја на срцев удар или болест на периферните артерии. Возраста на испитаниците била од 35 до 84 години, а 53 отсто од испитаниците биле жени.

Резултатите од студијата се објавени на официјалната веб-страница на Европското здружение за кардиологија (ECS).

Одењето штити од срцев удар, срцева слабост и мозочен удар, заклучија научниците.

Можете да прочитате

Еден симптом на мозочен удар може да се појави додека јадете

Полицијата ја уапсила Ники Минаж поради поседување лесни дроги

Лекарот на 114-годишна жена открива што можеме сите да направиме за да живееме подолго