Утрински Весник
Свет

Кина воведува олеснувања за патувањата на граѓаните во странство

Hongkong3.jpg

Кинеската Национална управа за имиграција (НИА) во недела објави низа прописи кои ќе им го олеснат на граѓаните патувањето во странство. Новите правила ќе стапат на сила на 6 мај.

Според новата политика, жителите на возраст од 16 или повеќе години (освен државните службеници и активната војска) во 20 пилот градови, вклучувајќи ги Пекинг и Шангај, ќе можат да ги обноват и повторно да ги користат своите пасоши, како и патните документи за Хонг Конг, Макао и Регионот на Тајван преку онлајн платформи, пренесува Медиабиро.

Жителите на копното на Кина кои аплицираат за повеќекратно влегување во Хонг Конг и Макао за работа, можат да користат паметна опрема за да добијат брзо одобрение. Дополнително, времетраењето на престојот на имателите на деловни дозволи во Хонг Конг и Макао ќе биде продолжено од седум на 14 дена.

Пекинг и Шангај ќе бидат вклучени во политиката за доделување повеќекратни дозволи за влез со важност од една до пет години за шест одредени категории таленти за патување во Хонг Конг и Макао, со времетраење на престој од помалку од 30 дена за секое патување.

Дополнително, на жителите на копното ќе им биде издаден нов вид повеќекратно овластување за патување во Макао со цел учество на изложби, медицински третман и изведувачки уметности.

Новата серија регулативи е од големо значење за подобрување на добрососедството на луѓето, поттикнување на виталноста на пазарот, оптимизирање на деловното опкружување и помагање за обликување на отворена економија на повисоко ниво, рече претставник на администрацијата.

Можете да прочитате

Подољак: Украина нема да ги прифати условите на Путин за почеток на мировните преговори

Европското фудбалско првенство во Германија многу малку ќе влијае на економскиот раст, велат економистите

Путин: Прекин на огнот и мировни преговори откако Украина ќе ги повлече војниците и ја прекине кандидатурата за НАТО