Утрински Весник
Македонија

Искуството на балтичките земји за членство во ЕУ корисно за нашиот процес на преговори

Искуството на балтичките земји за членство во ЕУ корисно за нашиот процес на преговори

Државната секретарка во Секретаријатот за европски прашања и заменичката на главниот преговарач со ЕУ, Дрита Абдиу-Халили, денес и утре ќе учествува на работилницата на високо ниво од програмата ТAIEX на Европската комисија, која се одржува во Вилниус, Литванија.

dobivaj vesti na viber

Абдиу-Халили зеде учество во сесијата на тема: „Напредокот и предизвиците на земјите од Западен Балкан на патот на пристапување кон ЕУ и потребната поддршка“, каде што посочи дека стратешката цел на Владата е силно посветена на реализација на обврските и задачите што ги имаме како држава на патот кон ЕУ и дека со сите расположливи капацитети максимално ќе го искористиме процесот на забрзано пристапување во Унијата.

„Новата методологија на пристапување во ЕУ дава нова надеж. Споделувањето на искуства меѓу земјите кандидатки и земјите што преговараат е неопходна и многу важна за самиот процес. Проширувањето на ЕУ со нови членки, како и развојниот план за Западен Балкан, даваат нова динамика и мотив за сите нас да работиме за постигнување на целта и да станеме полноправни членки на Унијата до 2030 година“, рече, меѓу другото, Абдиу-Халили.

Во таа насока таа додаде дека ваквите настани со кои се разменуваат знаења, искуства и добри практики ги зајакнуваат врските на соработка помеѓу нашата држава, европските партнери, како и другите земји што преговараат или се очекува да ги отворат преговорите во блиска иднина.

Целта на овој настан е да се споделат вредни искуства од пристапните процеси на балтичките земји и да се идентификуваат најдобрите практики што може да се применат во земјите што сега преговараат, како што е случајот со Северна Македонија и другите земји од Западен Балкан.

На настанот, кој е организиран во соработка со Министерството за надворешни работи на Литванија, учествуваат високи претставници од државите членки на ЕУ, главни преговарачи и поранешни главни преговарачи од земјите што се приклучија на ЕУ во 2004 година, како што се Летонија, Литванија и Естонија, заедно со државите од Западен Балкан, кои веќе преговараат: Србија, Црна Гора, Северна Македонија и Албанија. Дополнително, беа присутни претставници од земјите од здружената тројка, вклучително Украина, Молдавија и Грузија, кои се очекува до крајот на годината да ги почнат пристапните преговори со ЕУ.

Можете да прочитате

Петровска ги посети војниците кои се дел од силите на НАТО во Бугарија

Министерот за внатрешни е против законот за амнестија

Ковачевски во посета на Дојран