Утрински Весник
Македонија

Институтот за семејни студии ќе го одбележи Меѓународниот ден на семејството

20240514155841 Big 730x400 33.webp.webp

Институтот за семејни студии на Филозофскиот факултет на УКИМ денеска ќе го одбележи Меѓународниот ден на семејството 15 Мај кој е прогласен од Обединетите нации во 1993 година.

Настанот ќе го отворат раководителката на Институтот за семејни студии Ирена Авировиќ-Бундалевска, деканот на Филозофскиот факултет Ратко Дуев, претседателот на студентското собрание на факултетот Дамјан Бужарвски и Тања Јосимовска, одделенски наставник во ООУ „Лазо Ангеловски“-Скопје.

Пред нивните обраќања, ќе има ликовна работилница со ученици од ова училиште. Ќе бидат промовирани Протокол за обезбедување квалитет за семејна поддршка и студентското списание „VOX“.

 -Овој ден се обележува насекаде во светот и целта е да се подигне свеста за важноста на семејството и да се поттикне јавноста да даде поддршка за семејствата кои се соочуваат со економски, општествени и интелектуални проблеми.

Денот дава можност за промовирање на свеста за прашања поврзани со семејствата и за зголемување на знаењето за социјалните, економските и демографските процеси кои влијаат на семејствата, соопшти Институтот за семејни студии.

Можете да прочитате

Мојсоска: Прв закон што ќе го поднесеме е Законот за една изборна единица

ВМРО-ДПМНЕ: Се уште нема конечен договор со ЗНАМ, разговорите се одвиваат во позитивен дух

МЕТЕО НАЈАВА И ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ: И во следниот период многу нестабилно со чести врнежи и грмежи – Локално повторно ќе има појава на невреме