Утрински Весник
Македонија

И со намален број обвинители и недоволно финансиски средства обвинителствата биле ефикасни, покажал годишниот извештај

Блупринт групата: Јолевски да се огради од навредите на членови на Советот против граѓанското општество и да побара извинување

Годишниот извештај за работата на јавните обвинителства во 2022 година го анализира обемот на работа на обвинителствата, кои и со намалени човечки ресурси, но со добра организација, не само што го совладаа приливот на нови предмети туку го намалија и остатокот на нерешените.

dobivaj vesti na viber

Така, во извештајната година биле примени пријави против 19.934 познати сторители на кривични дела и заедно со пренесените 13.421 незавршени предмети од 2021 година јавните обвинители постапувале по вкупно 33.355 предмети против познати сторители, покажува годишниот извештај, кој беше доставен до Собраниетo.

Овие податоци покажуваат дека секој јавен обвинител во Основно јавно обвинителство во текот на годината просечно работел на речиси 192 предмета. Оваа бројка во одредени обвинителства, со оглед на нивната надлежност, е и значително поголема.

Со значително намален број јавни обвинители, бидејќи не се пополнети една третина од систематизираните места за јавни обвинители, со нецелосно пополнета јавнообвинителска служба и недоволни финансиски средства за работа, обвинителствата и во 2022 година успеаја да го совладаат приливот на нови кривични пријави и да го намалат бројот на нерешени предмети.

Одлучувајќи по предметите, основните јавни обвинители поднеле обвинителни предлози против 4.829 (24,3 %) лица, предлози за казнен налог против 4.458 (22,5 %) лица, од донесените 1.397 наредби за спроведување истрага против 1.087 лица поднесени се обвинителни акти, предлог-спогодба во скратена постапка поднесена е против 114 (0,6 %) лица, против 849 (4,3 %) лица пријавите се решени на друг начин, а против 8.207 (41,3 %) лица пријавите се отфрлени врз основа на член 288 од Законот за кривичната постапка и од други причини. Покрај тоа, за 600 (60,7 %) деца поднесени се барања за подготвителна постапка, за 5 деца поднесен е директен предлог за санкција и за 353 деца (35,7 %) кривичните пријави се отфрлени.

Од надлежните судови биле донесени пресуди против вкупно 10.680 лица, од кои за 9.577 пресудите биле осудителни врз основа на поднесеното обвинение.

Во текот на целокупната постапка јавните обвинители се грижеа за почитување на правата и на оштетените, но и на осомничените и на обвинетите. Така, мерка притвор беше побарана само за 3,2 % од сторителите на кривични дела и само тогаш кога таа беше единствен начин за да се обезбеди натамошното непречено одвивање на кривичната постапка.

Можете да прочитате

Петровска ги посети војниците кои се дел од силите на НАТО во Бугарија

Министерот за внатрешни е против законот за амнестија

Ковачевски во посета на Дојран