Утрински Весник
Магазин

И нискиот притисок е опасен!

Krven Pritisok 1024x683 1.jpg
300x250 (7)

Нискиот крвен притисок или хипотензијата не е секогаш лесно да се препознае, а кај некои луѓе дури и не предизвикува очигледни симптоми.

Сепак, понекогаш може да биде опасно по живот, па лекарите предупредуваат дека е добро навреме да се внимава на најсуптилните предупредувачки знаци.

Ss1

Според клиниката Мајо, причините за низок крвен притисок можат да бидат навистина различни и да се движат од дехидрација до уште посериозни здравствени состојби.

Важно е да се открие што го предизвикува за да може да се лекува доколку е потребно. Но, како да препознаете дека имате низок крвен притисок?

Лекарите ги споменуваат следните симптоми – заматен или послаб вид, вртоглавица или зашеметеност, несвестица, замор и проблеми со концентрација и гадење.

Иако секој од овие симптоми не мора да значи дека имате низок крвен притисок, доколку тие не исчезнуваат или се појавуваат континуирано, лекарите препорачуваат да се прегледате.

Имено, кај некои луѓе нискиот крвен притисок може да биде знак за темелна здравствена состојба, особено кога тој нагло опаѓа или се јавува со одредени непријатни симптоми.

Ss1

Можете да прочитате

Сок од бозел – еликсир на здравјето

Задржувањето на водата во телото може да влијае на мозокот, очите и белите дробови

Страдате од мигрена? Овие четири природни додатоци можат да помогнат