Утрински Весник
Свет

Хонда повлекува 750.000 возила во Америка

Jапoнската компанија Хонда Мотор денеска објави дека повлекува околу 750.000 возила во САД, произведени од 2020 година наваму, поради дефект на системите на воздушните перничиња.

Националната управа за безбедност на сообраќајот на патиштата (NHTSA) забележа дека сензорите за тежина на совозачкото седиште, кои треба да се заменат, може да пукнат и доведат до краток спој, што ќе предизвика воздушните перничиња да не се активираат како што е предвидено.
Ревизијата се однесува на одредени модели на Honda Pilot, Accord и Civic произведени помеѓу 2020 и 2022 година, како и на некои возила Honda CR-V и Passport од 2020 и 2021 година.

Јапонската компанија истакна дека има 3.834 барања за гаранција и додава дека нема извештаи за повреди или смртни случаи поврзани со барањата за повлекување за поправки од јуни 2020 година.

Хонда, објаснувајќи како може да настанал дефектот, изјави дека „откако природна катастрофа го погоди производниот погон на подизведувачот, добавувачот привремено го смени основниот материјал на таблата со сензор за тежина на седиштето“.
Ревизијата се однесува на одредени модели на Honda Pilot, Accord и Civic произведени помеѓу 2020 и 2022 година, како и на некои возила Honda CR-V и Passport од 2020 и 2021 година.

Јапонската компанија истакна дека има 3.834 барања за гаранција и додава дека нема извештаи за повреди или смртни случаи поврзани со барањата за повлекување за поправки од јуни 2020 година.

Хонда, објаснувајќи како можеби настанал дефектот, изјави дека „откако природна катастрофа го погоди производниот погон на подизведувачот, добавувачот привремено го смени основниот материјал на таблата со сензор за тежина на седиштето“.

Можете да прочитате

Пожар во Австралија, повеќе од 2.000 луѓе се евакуирани, температури над 40 степени

Кина: Најмалку две лица загинаа откако товарен брод удри во мост

Две години од почетокот на руско-украинската војна, преговорите се далечна перспектива