Утрински Весник
Свет

Европската комисија покрена постапка против Унгарија

Европската комисија денеска започна постапка против Унгарија со предупредување поради законот за одбрана на националниот суверенитет, тврдејќи дека тоа е спротивно на европското право.

Во декември минатата година Унгарија донесе закон за одбрана на националниот суверенитет, кој предвидува формирање Канцеларија за одбрана на суверенитетот, чија задача е да истражува активности што се вршат во интерес на друга држава или странско тело, организација или физичко лице, доколку постои можност да го нарушат или да го загрозат суверенитетот на Унгарија, тогаш организација чии активности користејќи странски средства може да влијаат на исходот од изборите или на волјата на гласачите.

Тој закон содржи одредби и амандмани на постојните унгарски закони кои им забрануваат на кандидатите, политичките партии и здруженијата кои учествуваат на изборите да користат странско финансирање за да влијаат или да се обидат да влијаат врз волјата на гласачите за предметните избори и да го криминализираат користењето странско финансирање во контекст на избори.

Комисијата смета дека со овој закон се прекршуваат повеќе одредби од примарното и секундарното право на ЕУ, демократските вредности на Унијата, принципот на демократија и изборните права на граѓаните на ЕУ, неколку основни права содржани во Повелбата за фундаментални права на ЕУ, како на пр. правото на почитување на приватниот и семејниот живот, правото на заштита на личните податоци, слободата на изразување и информирање, слободата на здружување, изборните права на граѓаните на ЕУ, правото на ефективен правен лек и правично судење.

Унгарија сега има два месеци да одговори на Комисијата. Доколку не ги реши приговорите изнесени од Комисијата, ќе добие образложено мислење, што е втор чекор во постапката за прекршување на законите на ЕУ. Доколку нема соодветен одговор дури и на образложеното мислење, Комисијата може да поднесе тужба пред Судот на ЕУ.

Можете да прочитате

Пожар во Австралија, повеќе од 2.000 луѓе се евакуирани, температури над 40 степени

Кина: Најмалку две лица загинаа откако товарен брод удри во мост

Две години од почетокот на руско-украинската војна, преговорите се далечна перспектива