Утрински Весник
Здрав Живот

Експертите потврдија: Ова се 6-те најлоши видови храна за здравјето на луѓето

Img 8170

Доколку сакате да живеете поздраво, отстранете ја или барем намалете ја потрошувачката на овие видови храна. Експертите се согласиле дека ова се шестте видови храна кои се најлоши за здравјето на луѓето. Понекогаш е тешко да се одолее, но во се треба да се ужива умерено, затоа потрудете се што поретко да уживате во следните намирници.

1. Преработени месни производи

„Многумина не знаат дека Светската здравствена организација ја класифицирала сланината во иста категорија како тутунот кога станува збор за канцерогенезата“, вели др. Рејзан Шали. „Направивме добра работа барајќи од луѓето да се откажат од пушењето, но зошто не го направивме истото и со сланината?

Колбасите, виршлите и другите видови преработени месни производи, како што е саламата, не се поздрави.

„Светската здравствена организација го класифицираше преработеното месо како канцерогена од групата 1, што значи дека може да предизвика рак. Преработеното месо содржи хемикалии кои ги нема во свежото месо“, тврди нутриционистката Анџела Л. Лаго.

Наместо индустриски преработена храна, приоритет дајте им на свежите состојки, месото кое се одгледува органски и без непотребни адитиви.

2. Пржена храна

„Пржената храна е ужасна за нашето здравје“, вели Анџела Л. Лаго. “Не велам дека никогаш не треба да јадеме пржена храна, но дефинитивно не треба да биде основа на ничија исхрана. Пржената храна има повеќе масти, сол и калории кои се лоши за здравјето на срцето и ја зголемуваат шансата за дебелеење”.

Колку пати сте слушнале дека е неопходно да се намали количината на пржена храна што ја консумираме? Експертите советуваат да јадеме повеќе свежо овошје и зеленчук и храна која е минимално обработена – на пр. на пареа или варени во вода.

3. Хидрогенизирани масти

Прочитајте ги декларациите на производите, советуваат експертите. Хидрогенизираните масти се една од оние штетни состојки кои демнат во пакуваната храна и производите за брза храна.

„Хидрогенизираните масти недвосмислено се покажаа во студиите на населението дека ја зголемуваат смртноста. Тие дури и не придонесуваат за вкусот, туку се користат за подобрување на исплатливоста на производителот“, вели др. Андреа Пол.

Изберете спакувани производи со подобри состојки. На пример, путерот од кикирики направен со кикирики и сол е многу поздрав од путерот со додадени хидрогенизирани масти и шеќер. Хидрогенизираните масти се наоѓаат во многу слатки и солени закуски – дури и во чипсот. Наместо од продавница, претпочитајте да го консумирате домашното, направено во рерна од тенки парчиња компир.

4. Преработени масла

Обидете се да ја минимизирате употребата на преработени масла во вашата исхрана.

“Преработените растителни масла од сончоглед, соја, семе од репка и слично се штетни за здравјето на луѓето и треба да се избегнуваат. Тоа е затоа што при обработката се загреваат на екстремно високи температури, што доведува до оксидација на маслото”, тврди нутриционистот Арика Хошеит.

„Оксидацијата создава слободни радикали кои можат да предизвикаат оштетување низ целото тело. Како што старееме, нашите тела мора да работат понапорно за да се опорави од оваа штета“, вели нутриционистот.

Обидете се да го ограничите внесот на преработени масла и да јадете храна богата со антиоксиданси, како свежо овошје и зеленчук, кои помагаат да се заштити телото од слободните радикали.

5. Храна со додаден шеќер

Ако видите додадени шеќери на етикетата на пакуваната храна, избегнувајте да ја купувате.

„Додадениот шеќер нема хранлива вредност, а медицинските истражувања покажаа дека го зголемува ризикот од дебелина и метаболички болести“, вели др. Андреа Пол.

Заменете го преработениот шеќер со поздрави алтернативи, како што се целосна храна како свежо или суво овошје (без додадени шеќери).

6. Рафинирани јаглехидрати

„Сакам да ги опишам рафинираните јаглени хидрати како храна која започнала како што сакала природата, а потоа им биле одземени повеќето хранливи материи за да бидат повкусни за јавноста. Познато е дека рафинираните житни производи промовираат воспаление во нашите тела. повисоко ниво на шеќер и се поврзани со дебелината“, вели нутриционистот Анџела Л. Лаго.

Рафинираните јаглехидрати вклучуваат производи како производи направени од бело брашно, бел ориз и тестенини, пица и слично. Не мора да се откажувате од нив, изберете ги оние направени од цели зрна, кои се богати со витамини, минерали и диетални влакна кои промовираат добро варење.

Можете да прочитате

Газирана вода го намалува апетитот

Ljuljeta

Сакате тиква? Ќе ви биде мило да слушнете какви придобивки се поврзани со неа

Ljuljeta

Јадете овој вид на протеини за да живеете подолго

Jana