Утрински Весник
Економија

Девизните резерви во јуни зголемени за 44 милиони евра

Devizi.jpg

На крајот на јуни 2024 година, официјалните девизни резерви изнесуваа 4.337,5 милиони евра и во однос на претходниот месец бележат зголемување за 44 милиони евра, соопшти Народна банка.

Најголем дел од девизните резерви се пласирани во хартии од вредност (60,1%), по што следуваат валутите и депозитите (28,8%) и монетарното злато (11,1%).

Можете да прочитате

Народната банка го објави конкурсот за Годишната награда за млади истражувачи

Ангеловска-Бежоска: Потребно е двојно зголемување на уделот на приватниот сектор во зеленото финансирање

Ангеловска-Бежоска – Радев: Продолжува добрата соработка помеѓу Народната банка и централната банка на Бугарија