Утрински Весник
Свет

Децата се потсетија на песна која ја слушале со убиениот соученик, вели докторката која пуштала музика во „Рибникар“

Децата се потсетија на песна која ја слушале со убиениот соученик, вели докторката која пуштала музика во „Рибникар“

Д-р Ранка Радуловиќ, за која татко на едно од убиените деца во „Владислав Рибникар“, изјави дека одржала „мрачна сесија“ со народна музика и „врска со духови“ за учениците од клас VII/2 само два дена по масакрот, вели дека по налог на Министерството за здравство била испратена во училиштето „Владислав Рибникар“ во Белград во петокот. Заедно со група на искусни колеги, додава таа, им пружила прва психијатриска помош за децата, родителите и наставниците.

dobivaj vesti na viber

„Добив конкретна задача да бидам присутна на наставничкиот совет во 13 часот. Во таа прилика одговарав на стручните прашања на вработените, од кои некои имаа потреба да зборуваат за своите чувства. Во 15 часот во ходникот гледам група вработени и деца како се држат меѓу себе и силно плачат, во состојба на голем шок. Учениците дојдоа во училиштето да ги соберат своите работи, за прв пат по масовното убиство“, објасни д-р Радуловиќ.

Д-р Радуловиќ тврди дека целта на средбата била да се смират учениците и наставниците.

„Учесниците имаа потреба да го реконструираат настанот и да ги споделат своите чувства меѓу себе. Учениците кои чувствуваа вина на „преживеани“ ја вербализираа и ја добија мојата и поддршката на групата. На средбата со учениците и наставниците беше спомната заедничка песна од екскурзијата, од фолк жанр, а во врска со сеќавањето на покојниот ученик А.Ч, кој ја пеел песната заедно со нив за време на екскурзијата. Бидејќи не ја знаев таа песна, ги замолив да ја пуштат од мојот телефон. Како психијатар и професионален музикотерапевт проценив дека би било корисно за групата доколку учениците од групата повторно слушнат омилена песна, поврзана со среќниот спомен на загинатите пријатели и ученици, дека ќе придонесе за сплотеност на групата, ќе помогне во процесот на жалост, како и дека помирни ќе го напуштат училиштето“, тврди д-р Радуловиќ.

Можете да прочитате

12 лица се повредени од турбуленции на лет на „Катар Ервејз“ на релација Доха-Даблин

Главниот обвинител на МКС ги отфрли обвинувањата дека го поистоветува Израел со Хамас

Втор круг претседателски избори во Литванија