Утрински Весник
Македонија

Анима мунди: Грабежот на природните ресурси по планините, ги симна мечките по селата

Анима мунди: Грабежот на природните ресурси по планините, ги симна мечките по селата

Веќе подолг период жителите на неколку села што се протегаат во националните паркови во нашата држава алармираат за присуство на заштитениот вид кај нас – кафеавата мечка која во потрага по храна талка по населени места и претура по кантите за отпадоции и дивите депонии, велат од Анима Мунди.

dobivaj vesti na viber

Оттаму пишуваат дека поради незаинтересираноста на надлежните институции чија заштита на овие и сите диви животни постои само на хартија, состојбата кулминираше дотаму каде што немилосрдно беа убиени три мечки на дива депонија обидувајќи се да се прехранат.

„Иако ова наиде на осуда од надлежните институции и навидум се во потрага по сторителите, неодамнешната средба на надлежните институции со жителите на Маврово меѓу редови го кажа сосема спротивното – дека се планира отстрел на кафеавата мечка бидејќи претставува закана за населението и апсурдната констатација дека истата е пренаселена и нејзиниог број е дуплиран. За жал овој наш заклучок го потврди и директорот на ЦУК Стојанче Ангелов со вчерашната несреќна изјава“, стои во објавата на здружението за заштита на животните.

Според нив, наместо надлежните институции со доза на сериозност да пристапат кон овој проблем, да се консултираат со експерти на оваа тема и да најдат безболно решение кое не вклучува смрт, натежнуваат кон масовно убиство на повеќе од половина од популацијата на мечки во нашите национални паркови – мерка која нема да доведе до никаков резултат бидејќи нема да ја исклучи можноста останатиот дел од мечките да гравитираат повторно низ населените места за лесен пристап до храна од кантите за отпадоци и дивите депонии.

„Ова е веќе позната стратегија и слика на една монструозна нација и држава во која владее безаконие, каде заштитениот вид не само тука туку и во цел свет ќе биде доведен до истребување поради досега непостоечки механизам на контрола и заштита на дивите животни.
Апелираме до институциите да пристапат со сериозност кон ова и да не се расфрлаат со глупави идеи за кои ќе се осигураме дека ќе добиете осуда од локалната и меѓународната заедница. Отстрел, убиство на диви животни не смее и нема да биде предлог на маса за решавање на овој проблем наместо наметнување мерки на населението и комуналните служби, преземање дејствија за редовно чистење на отпад и прихранување на мечките. Обука на населението како да се заштити и превенира, коегзистира со дивите животни што е пракса во секоја цивилизирана држава со развиена свест. Кафеавата мечка е диво животно со највисока заштита во законот и предупредуваме дека така треба и да остане“, пишува Анима Мунди.

Можете да прочитате

Петровска ги посети војниците кои се дел од силите на НАТО во Бугарија

Министерот за внатрешни е против законот за амнестија

Ковачевски во посета на Дојран