
Киселењето е еден од најстарите начини за конзервирање храна, а самиот процес за прв пат е забележан во Индија пред 4000-5000 години.
Традиционалниот источен начин на правење кисели краставички вклучува состојки како сол, масло, чили во прав и зачини. Постојат и древни записи за тоа колку е корисен во исхраната.
Сега е вистинското време да го направите, а можете да изберете зеленчук или овошје според вашиот вкус.
Најмногу се користат карфиол, пиперки, моркови, но сè е прашање на вкус. Можете да го користите за предјадења бидејќи е одлично , но и како салата или прилог со месо.
Состојки: 2 кг карфиол, 2 кг пиперка, 2 кг моркови, 2 кг кисели краставички, 2 кг зелени домати, 2-3 лути пиперки, 1 китка магдонос, 1 китка целер и зрна бибер.
Дополнително: 10 литри вода, 500 г сол, 250 г шеќер, 200 мл есенција, 10 гр. винобран и 10 гр. конзерванс.
Подготовка: Добро измијте го зеленчукот и исечете го по желба. Оставете ги корнишоните на парче.
Наредете карфиол, пиперка, морков, краставица, домати, магдонос и целер во стерилизирана тегла. Правете го ова додека не ги наполните теглите. Посипете со зрна бибер.
Поставете бела пластична „снегулка“ врз зеленчукот, која ќе го штити од пловење.
Истурете вода во тенџере, потоа додадете сол, шеќер, есенција, винобран и конзерванс.
Измешајте сè, а потоа оставете го неколку часа за состојките убаво да се соединат. Истурете така што течноста убаво ќе го покрие зеленчукот.