
Лебот е основна намирница која сите секојдневно ја јадеме, но сте се запрашале ли во какви услови се произвдува и чува додека да дојде до нашите домови?
Некои произведувачи го продаваат исечкан на парчиња и завиткан во кеса, додека други произведувачи го ставаат само во полупропустлива хартија.
Лебот додека да дојде до нашите домови поминува низ повеќе раце, од произведувачи, до доставувачи и продавачи, затоа се запрашуме какви се хигиенските услови низ кои поминува тој додека да дојде до трпезата и до наша конзумација?
На една од фејсбук групите која тематски обединува „стари скопјани“ беше споделена фотографија од главниот град на Македонија, на која што може да се забележи како доставувачот до некоја од локалните пекари или продавници, гајбите за леб ги оставил среде улица – каде што секојдневно поминуваат огромен број на возила, каде се фрлаат пикавци, каде што луѓето газат и плукаат…
Дали сте од оние граѓани кои ќе кажат, „ајде не е важно толку, така се челичиме“ или сте од оние за кои ова е недозволива слика?